L’Executiu de Nicolas Sarkozy vol oficialitzar la recepció de la televisió i ràdio catalanes a la Catalunya Nord, i per això ha transmès al Govern espanyol, a través de l’ambaixada a Madrid, un projecte d’acord perquè l’estudiïn. L’objectiu és que es faci efectiu com a tard el proper mes de novembre, quan es completi l’apagada analògica a França. Així ho va anunciar en un comunicat el diputat nord-català del partit governamental UMP, François Calvet.

Segons explica, el ministre francès d’Afers Estrangers i Europeus, Alain Juppé, ha assegurat a Calvet que el seu ministeri ha entès la “necessitat d’elaborar un tractat” entre ambdós estats per “permetre la difusió dels canals de la televisió i la ràdio catalanes en territori francès”.

Actualment, TV3, el 33, el Super3, el 3/24 i algunes ràdios del Principat emeten a la Catalunya Nord de manera alegal, ja que no tenen una freqüència autoritzada pels organismes reguladors francesos i no es regeixen per cap normativa oficial. La proposta de l’Executiu francès també inclouria la possibilitat de veure els canals bascos.

Gestions iniciades pel CAC

El Govern francès ha adoptat aquesta decisió arran de les gestions dutes a terme pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que va manifestar al ministeri de Juppé la seva voluntat de procedir a un intercanvi de freqüències de televisió i ràdio transfrontereres d’una part i l’altra dels Pirineus, segons explica Calvet.

El CAC, que va iniciar les gestions l’estiu del 2009, va treballar juntament amb el Ministeri d’Indústria, el consolat de França a Barcelona, el Departament de Vicepresidència de la Generalitat i el Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA), l’ens regulador francès.

Diverses associacions i particulars de la Catalunya Nord s’havien mobilitzat per rebre les ràdios i televisions del principat a totes les comarques catalanes sota administració francesa. Després que les emissions de TVC passessin de la difusió analògica a la digital, molts teleespectadors s’havien quedat sense rebre cap televisió en català. A banda, les ràdios catalanes havien hagut de reduir la potència de les seves emissions a petició de les autoritats franceses.

Font: AvuiEl Punt

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram