La compareixença davant la comissió de control parlamentari de la CCMA del secretari general de Presidència, Francesc Homs, ha servit per activar a la cambra el debat sobre el futur dels canals de Televisió de Catalunya. La recepta del Govern ha estat clara: retallada del pressupost de la Corporació; rebaixar els sous als treballadors, i eliminar dos dels sis canals de televisió de Catalunya.

Després de glossar els tres grans compromisos del Govern respecte els mitjans públics (de servei al país, servei públic i motor audiovisual), Homs ha avançat que el pressupost del 2012 per a la CCMA passarà de 300 milions d’euros a uns 260, un 13,3% menys, per adequar-lo a la situació econòmica. “La Corporació no es pot escapar dels ajustos pressupostaris de la Generalitat”, ha argumentat el també portaveu del Govern.

Homs ha reconegut que aquesta és una reducció “notable” i que té “riscos de tota mena”, i que en funció de l’aprovació dels pressupostos generals i de la seva implementació durant l’any que ve la xifra podria variar “una mica a l’alça”.

Rebaixa de sous

El secretari general de Presidència ha argumentat que, amb menys pressupost, s’haurà de tocar o bé “pantalla” o bé “personal”. Així, l’opció del Govern és demanar un “punt d’esforç” als 2.700 treballadors en la línia del que aplicaran als funcionaris de la Generalitat, ja que, com ha reconegut, “no es pot imposar”. Cal recordar que la plantilla de totes les empreses de la CCMA van aprovar abans de l’estiu rebaixar-se el sou un 5%. La intenció de l’Executiu és el manteniment de l’actual plantilla de cara als propers temps.

Quatre canals

Però el fet d’optar per tocar “personal”  no vol dir que no es toqui “pantalla”. Així, Homs ha assegurat que no es pot assumir el manteniment dels sis canals actuals, motiu pel qual el Govern aposta per quedar-se amb quatre canals “amb uns continguts molt potents” que permetin “fer front” a la disminució del català a la televisió que s’ha produït els darrers anys.

El portaveu del Govern ha assegurat que aquest “procés de concentració” per disposar de menys canals de TVC “cal entendre’l com una oportunitat de futur i consolidació”. A banda, Homs ha explicat que la reducció dels dos canals, només en el cost de l’emissió, suposa un estalvi de sis milions d’euros.