El passat dissabte, el Grup de Periodistes Ramon Barnils va celebrar la seva 14a l’assemblea general ordinària de socis, durant la qual es va aprovar el nou pla estratègic que ha de guiar l’entitat durant els propers cinc anys. Els principals objectius són fer créixer el GPRB, millorar-ne la seva incidència pública i ampliar les seves línies de treball.

Així, el pla preveu consolidar el creixement que ha viscut l’organització en els últims anys i cohesionar els 113 socis de l’entitat. En aquest sentit, el Grup Barnils destaca la “vital importància” del creixement territorial –en el darrer mig any ha vist néixer seccions autònomes a Osona i a Ponent–, motiu pel qual té la intenció d’ampliar la representació a altres parts del territori.

Recuperar el Premi Ramon Barnils

Les noves propostes de treball també preveuen mantenir la seva incidència pública través l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat com a cara pública de l’entitat i de la seva manera de fer i entendre el periodisme. Així mateix, es buscarà de nou la complicitat de mecenes, universitats i altres agents per fer possible una quarta edició de l’Anuari dels silencis mediàtics, i es seguiran publicant nous títols de la col·lecció de llibres Periodistes, impulsada enguany amb Edicions Saldonar.

Com a novetats, el pla estratègic preveu treballar per la recuperació del Premi Ramon Barnils, l’elaboració de seminaris sobre periodisme d’investigació i observació crítica dels mitjans, i l’ampliació dels convenis de col·laboració amb noves universitats del país. A més, també es treballarà per mantenir i ampliar els convenis amb altres entitats amb l’objectiu d’enfortir i potenciar la capacitat de l’entitat per generar continguts periodístics.

Finalment, el pla també aposta perquè el GPRB col·labori en la mesura del possible amb organitzacions que treballen per la denúncia de la precarització del treball periodístic i la cerca d’alternatives.

Renovació de la junta directiva

Durant l’assemblea, a la qual va assistir una trentena de socis, també es va aprovar la reestructuració de la junta, que continuarà presidida per David Bassa. D’una banda, es crea la vicepresidència d’organització, que ocuparà Laia Soldevila, qui alternarà el càrrec amb el de secretària. De l’altra, els vocals Oriol Cortacans, Miquel Martin i Rita Marzoa deixen pas a Oriol Lladó, Irene Ramentol, Lluc Salellas i Elisabet Borreda.

Finalment, es mantenen Roger Palà com a vicepresident; Joan Vila i Triadú com a tresorer, i com a vocals Enric Rimbau, Eduard Voltas, Ferran Casas, Jordi Borda i Laia Altarriba.