Els darrers dies, el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona ha estat present als mitjans per la mort d’un noi guineà el passat divendres, a més de per la denúncia realitzada pel Síndic de Greuges a finals de desembre, que assegurava que en el centre es donen les condicions perquè hi pugui haver maltractaments.

Però quan els mitjans han volgut cobrir els fets i ampliar la informació sobre els centres, s’han trobat amb impediments per fer la seva feina, com deixa palès aquest mateix dimecres un article d’El Periódico.

Per això, el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) ha denunciat l’opacitat dels CIE i les dificultats de la premsa per informar sobre el què hi passa, ja que la Direcció Superior de la Policia d Catalunya denega sistemàticament les vistes al centre i no concedeix entrevistes.

Contrast amb les presons

Segons l’organització, aquesta situació contrasta amb el que succeeix amb els centres penitenciaris, on sí es permet entrar la premsa. “El contrast és especialment preocupant quan, a diferència de les presons, les persones tancades al CIE només han comès una falta administrativa”, recalca GPRB en un comunicat. A més, titlla d’alarmant que el Síndic de Greuges es trobi amb els mateixos impediments.

El Grup Barnils també censura que, quan hi ha denúncies d’alguns interns per maltractaments “és pràcticament impossible de parlar amb la persona denunciant perquè és immediatament expulsada, tal com denuncien diverses entitats com SOS Racisme”.

El col·lectiu recorda la publicació l’any passat de l’Anuari Mèdia.cat, on ja s’advertia que els CIE van ser un dels temes més silenciats per la premsa catalana durant el 2010. En aquest sentit, el Grup de Periodistes Ramon Barnils celebra que les darreres setmanes alguns mitjans s’hagin fet ressò de les denúncies sobre aquests centres i hagin volgut investigar què hi succeeix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram