El Jutjat Contenciós Administratiu número 4 de València ha denegat al Govern valencià l’autorització per tancar el repetidor que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) té situat al cim de Mondúver, i el qual proporciona l’emissió de TV3 a la comarca de la Safor i a parts de les de la Ribera Alta, la Ribera Baixa i la Marina Alta.

Així ho fa constar el jutge Antonio López Tomás en una resolució amb data del 3 de desembre i notificada a Acció Cultural aquest dimarts.

Aquesta és la quarta vegada que els jutjats deneguen la petició de l’Executiu valencià. En aquesta ocasió, el jutge argumenta que la sentència del desembre del 2008 del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) sobre el fons de l’afer no és ferma, doncs va ser recorreguda per ACPV al Tribunal Suprem, per la qual cosa considera que no és procedent autoritzar l’entrada al recinte per tancar el repetidor.

En un comunicat, Acció Cultural s’ha felicitat pel nou èxit judicial en la seva lluita per la llibertat d’expressió i per la defensa dels mitjans de comunicació en català al territori valencià. Amb tot, ha advertit que la resolució no és definitiva i que es pot recórrer en apel·lació davant el TSJ, recurs que previsiblement interposarà la Generalitat.

Antecedents

L’any 2007, la Generalitat valenciana va demanar autorització d’entrada a les mateixes instal·lacions del Mondúver, la qual va ser denegada a l’abril del mateix any pel Jutjat Contenciós Administratiu número dos de València, que va trobar desproporcionada la mesura i no considerava que l’activitat denunciada perjudiqués a tercers.

Al febrer del 2008, el Jutjat Contenciós Administratiu número 4 de València va denegar novament l’autorització perquè Acció Cultural havia recorregut la resolució de fons en què es basava el tancament, i procedir a l’execució hauria vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva interessada per l’entitat. La Generalitat va recórrer la segona resolució denegatòria en apel·lació, però va ser ratificada el juny del 2010 pel TSJ.

Ara, l’Executiu de Camps argumentava que, com que ja s’havia dictat sentència condemnatòria sobre el fons de l’afer (dictada pel TSJ al desembre del 2008) ja no podien invocar-se aquests arguments en defensa de la tutela judicial efectiva. Tanmateix, la Generalitat va ometre que la sentència recaiguda en el procediment principal no era ferma i que havia estat impugnada per ACPV al Tribunal Suprem. Aquest, al setembre del 2009, va admetre a tràmit el recurs de cassació presentat per l’entitat.