Quan una empresa presenta un concurs de creditors, segons les circumstàncies, el jutjat procedeix d’ofici a determinar la responsabilitat dels administradors. Si es considera que la insolvència s’ha generat per causes imprevistes del mercat, el concurs es considera fortuït i no comporta responsabilitats, però si es conclou que s’ha actuat amb dolo o culpa greu, el concurs és declarat culpable i els administradors han de respondre.

I això és el que ha passat amb el concurs de creditors presentat per Ràdio Televisió de Mallorca el gener de 2012. El Jutjat Mercantil número 1 de Palma ha determinat que el concurs de creditors és culpable i trasllada la responsabilitat als membres del consell d’administració, als quals fa pagar un 5% del deute, segons informa l’AraBalears. La mesura no només afecta els consellers nomenats a proposta del PP, sinó també els de PSIB i PSM, que es van posicionar contra del tancament de l’ens.

Presentació fora de termini

Del deute, 900.000 euros pertanyen a les productores audiovisuals, mentre que gairebé 12 milions corresponen per sentència a una empresa del Ministeri de Foment propietària de la finca de Son Puig, pel projecte d’una nova seu de l’ens que finalment es va fer enrere.

La resolució del Jutjat recull en part l’informe de l’administrador concursal, el qual assegurava que RTVM hauria d’haver sol·licitat el concurs de creditors com a tard el 18 d’octubre de 2011, ja que des de juliol havia deixat de fer front a les seves obligacions i a l’agost es va presentar un informe del Consell de Mallorca que assegurava que l’ens públic era “inviable”.

Però el concurs no es va demanar fins al gener del 2012, quan es va notificar l’embargament instat per la propietària de Son Puig, superant els dos mesos de termini que estableix la llei des de que es constata la insolvència.