El reportatge interactiu Dones sense llar, històries de supervivència, de la periodista i fotògrafa Claudia Frontino, publicat a l’Ara, ha guanyat la 17a edició del Premi de Periodisme Solidari Memorial Joan Gomis en la categoria d’obra periodística premiada. Per la seva part, la Revista 5W ha estat distingida en la modalitat de trajectòria. Els guardons, cadascun dotat amb 1.500 euros, es lliuraran el 24 de novembre a la seu central del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El jurat ha destacat la “profunditat” de Dones sense llar, històries de supervivència i la “visibilitat” de les diverses realitats que viuen les dones afectades pels diferents tipus de sensellarisme.

El veredicte indica que el reportatge de Frontino “explica les crues realitats que pateixen les dones que viuen al carrer”, i fa palesa “la necessitat de denunciar aquesta realitat, impulsar la feina de totes les entitats i organitzacions involucrades en la lluita pels drets de les dones que viuen al carrer i exigir polítiques que donin una resposta digna a aquestes persones”.

Pel que fa a la Revista 5W, tot i estar fundada el 2015, el jurat ha volgut premiar “el compromís de les persones que la van fundar i que han col·laborat en dignificar la professió periodística”.En aquest sentit, es ressalta que els professionals del mitjà “aposten per un periodisme rigorós”, i que “amb una mirada crítica, fan una anàlisi de realitats molt complexes”.

El veredicte també destaca “la cura i la profunditat en la narració d’històries, l’explicació de la diversitat del món amb un periodisme literari centrat en la persona”.

Amb aquest premi, doncs, es vol reconèixer “la tasca d’un grup de joves periodistes i fotògrafs que fan del periodisme social el seu projecte vital”.

El jurat estava format per representats de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, Lafede.cat, Catalunya Religió, Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou, a més de la família de Joan Gomis i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.