Aquest dilluns al matí, el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) va obrir un compte a Verkami per recaptar els 3.200 euros que Mèdia.cat necessitava per editar un nou anuari, ara amb els 12 temes més silenciats pels mitjans durant el 2011. A la nit, ja els havien sobrepassat.

“Entenem aquesta campanya de micromecenatge com una forma de donar suport al periodisme d’investigació. En un moment en què els mitjans de comunicació tradicionals trontollen, és vital buscar noves vies per garantir la viabilitat d’un periodisme de qualitat, crític i rigorós”, assegurava Roger Palà, coordinador de l’anuari juntament amb Sergi Picazo, abans de fer-se la primera aportació. A la nit, via Twitter, ambdós mostraven alegria, sorpresa i responsabilitat per la rapidesa en haver aconseguit l’objectiu (hi havia 40 dies per fer-lo efectiu).

Els diners serviran per pagar els periodistes que elaboren els 12 reportatges de l’anuari, a més de la seva difusió. La impressió va a càrrec del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC). En el que serà el segon anuari que publica Mèdia.cat, l’edició impresa es vendrà a les llibreries gràcies a un acord de distribució amb l’editorial Virus, mentre que la digital estarà disponible de forma gratuïta al web de Mèdia.cat.

Ampliació del projecte

Com que encara queden 39 dies de campanya a Verkami per recollir fons, Mèdia.cat anirà ampliant el projecte segons la recaptació final. Així, a partir dels 3.900 euros es posarà en marxa un web específica de l’anuari; a partir dels 4.500, s’afegiran tres reportatges més, passant de 12 a 15; i a partir de 4.900 euros, es garantiran presentacions a Palma, València i Perpinyà. Més enllà d’aquesta quantitat, es realitzarien noves activitats relacionades amb l’anuari i la difusió de temes silenciats que podrien incloure la incorporació de material audiovisual.

En el primer anuari, inspirat en Project Censored, es van abordar temàtiques silenciades que posteriorment han saltat a les primeres plantes dels mitjans, com els casos d’Iñaki Urdangarín o dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE).

Enguany, a banda del CPC i la Fundació Escacc, l’anuari de Mèdia.cat compta amb el suport del màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i els Socials de la UAB.