El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya prepara la creació d’un canal multimèdia en línia per emetre continguts enregistrats i en directe. Així ho va explicar dilluns el director de l’equipament, Jaume Perarnau, en la presentació del Pla de Recerca 2022-2024, on es van desgranar alguns dels elements en què es treballa per recuperar, preservar i divulgar el patrimoni vinculat en gran part a la indústria de Catalunya.

L’objectiu del Pla és treballar eixos estratègics en el període per divulgar el passat industrial del país a diferents nivells, ja sigui amb la recuperació d’elements o infraestructures per a la seva preservació, la creació de formació relacionada amb la ciència i la indústria, o la posada en marxa de nous canals per arribar a un públic més ampli.

És en aquest sentit que s’està treballant per crear un canal multimèdia, centrat en els vessants de ràdio i televisió, per divulgar la feina que es fa al MNACTEC a través del web i aprofitant la presència d’un estudi de Catalunya Ràdio a l’equipament situat a Terrassa. “La recerca s’ha de donar a conèixer de forma amena i entenedora, per això tenim un projecte per tenir una televisió i una ràdio pròpies, un fet singular respecte de la resta de museus”, va destacar Perarnau.

Actualment, al museu ja s’hi elaboren materials audiovisuals que es comparteixen a través dels canals digitals. “Disposem, però, d’un estudi de ràdio que pot emetre en directe”, afegia el director del MNACTEC, qui també va explicar que es treballa per emetre continguts en directe des de les instal·lacions terrassenques en els propers mesos.

En aquest mateix sentit es treballa per obtenir i preservar sons característics del passat industrial del país. En el marc del projecte Els sons de la indústria, entre 2021 i 2022 s’estan enregistrant sons característics d’espais espais com ara vapors tèxtils i entre 2023 i 2024 es muntarà per a poder-ho indexar tot plegat, sota el paraigua de la Comissió del Patrimoni Sonor de Catalunya.

En el marc de l’organització funcional, el MNACTEC també es troba treballant en la creació de la Càtedra de Patrimoni Científic, Tècnic i Industrial juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquesta eina hauria de dotar dels recursos necessaris per crear una unitat de recerca i avançar en la comunicació i difusió de les investigacions fetes en tots els formats possibles.

Difusió transversal

El MNACTEC estableix diversos eixos de difusió, un dels quals està centrat en el paper de la dona en la societat industrial. “En una iniciativa coparticipada pel museu i liderada des de Granollers, el projecte Les Elionors vol fer un reconeixement a les dones de tots els sectors industrials que van treballar en aquella societat”, assenyala Jaume Perarnau.

Sota el títol Made in Catalonia, també es treballa en diversos projectes i publicacions per difondre el patrimoni industrial del país, com l’edició d’Història de 50 objectes icònics de Catalunya, previst per a l’any que ve, o el documental Com es fa?, el 2024. També es preveu difondre el fons del museu a través d’una unitat mòbil que pugui recórrer el país a partir de 2023.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram