El passat 27 d’agost, El Mundo va publicar en portada una notícia sota el títol “Els ‘abertzales’ prenen Bilbao”, que anava acompanyada d’una imatge de la manifestació on, en primer pla, en una pancarta, apareix la paraula ETA. El blog Loca Academia de Vaders, però, ha donat a conèixer aquest dimecres amb una altra foto, publicada a ABC, el que en realitat deia la pancarta: Inposaketarik ez. Nazioa gara (No a les imposicions. Som una nació). La notícia ha fet que, a Twitter, #yotmbsoyELMUNDO i Pedro jETA fossin trending topic .

El director d’El Mundo ha contribuït a fer bullir la xarxa amb els seus tuits. En el primer, ha assegurat: “Poques vegades una foto va reflectir tan bé la realitat com aquell enquadrament de les lletres ETA dins d’un lema abertzale que escandalitza a alguns”. Després, ha afegit: “Gairebé tot és opinable. Però els que bromegeu sobre ETA des del covard amagatall d’un pseudònim sou escòria de baix llinatge”. Es referia a tots aquells que ironitzaven i feien mofa amb paraules que també contenien ETA.

En tot moment, Pedro J. ha defensat la publicació de la imatge, negant que hi hagués manipulació. Segons ha piulat, això hauria estat així si s’hagués alterat la foto i/o s’hagués dit que la pancarta es referia expressament a ETA. Finalment, ha ofert al portal PRNoticias una explicació més extensa del sentit de la seva publicació, i ha acabat afirmant que “la foto és de Pulitzer”.

De passada, ja que la polèmica l’ha fet trending topic a Twitter, el director d’El Mundo ha aprofitat per fer promoció del seu llibreEl primer naufragio.