L’edició diari El País a Catalunya ha cedit al Departament de Cultura el fons documental des de la seva creació, el qual es conservarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya. La cessió en comodat l’han segellat aquest divendres el conseller Ferran Mascarell i el director adjunt d’El País i director del diari a Catalunya, Lluís Bassets.

La documentació cedida, que fins ara es conservava a la seu de la delegació de Barcelona, es classifica en dos grups. Per una banda, la col·lecció sencera de l’edició per a Catalunya d’El País (1976-2012) i del seu suplement dominical (1982-2012). Per l’altra, l’arxiu de la delegació del diari a Catalunya entre 1980 i 2013, la qual inclou 885 arxivadors amb uns 30.000 dossiers temàtics, la major part corresponents a persones físiques, partits polítics i entitats de Catalunya, Espanya i l’estranger.

“Amb la donació del conjunt de l’arxiu, el diari expressa la seva confiança en les institucions i el seu compromís amb Catalunya, un compromís periodístic i cultural molt seriós”, ha assegurat Lluís Bassets durant la signatura de la cessió. “En certa mesura, aquest acte renova aquest compromís i permet expressar la nostra satisfacció de treballar a Catalunya, com ho fem, des de l’any 1982”, ha afegit.

Per la seva part, Ferran Mascarell ha ressaltat que la cessió té una “notable importància”, perquè es tracta del fons d’un mitjà que “ha jugat un paper essencia” en la vida cultural i política de Catalunya. Per a Mascarell el fons “aporta una mirada, que tot i no ser l’única, és significativa, atès que és un dels nuclis de millor periodisme al nostre país”.