El director general de Difusió, Ignasi Genovès (foto: ACN).

El Palau Robert té programades fins al juliol vuit noves exposicions sobre diversitat lingüística, fotografia, el món del videojoc, la maçoneria i commemoracions diverses. L’equipament va anunciar el passat divendres la intenció d’obrir “més” els seus jardins, no sols a mostres sinó també a activitats de diversa índole. La voluntat és rejovenir el seu públic amb la incorporació de temàtiques que els siguin atractives i l’ús de nous llenguatges en les exposicions. La mostra del mes d’abril dedicada al fotògraf nord-americà Robert Mapplethorp, al Jardí, és el primer exemple del propòsit del Palau Robert (que enguany celebra 25 anys)de “cobrir el dèficit” que considera que existeix quant als espais dedicats a aquest art a Barcelona.

Aquest 2022 i en endavant el Palau Robert té la intenció de complementar les seves exposicions amb activitats vinculades i al mateix temps ser un espai més obert a presentacions, conferències i debats amb independència del programa expositiu. Així ho van explicar divendres el director general de Difusió, Ignasi Genovès, i la directora del Palau Robert, Elisabeth Abad, en la presentació de la programació fins al juliol.

La primera meitat d’any, el Palau Robert oferirà en conjunt 12 exposicions. Quatre ja han passat per l’equipament o estan a prop d’acabar (cas de les mostres L’underground i la contracultura a la Catalunya dels 70; Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país, o Portes obertes a l’Escola Pública). Les novetats han arrencat aquest dilluns amb la petita exposició (a l’aparador del vestíbul) Les llengües no moren, les maten, coorgantizada amb l’associació Linguapax, que posa en valor la riquesa lingüística i cultural del món.

La fotografia, protagonista

L’1 d’abril s’inaugurarà una de les exposicions destacades d’aquest semestre, emplaçada als jardins: la mostra dedicada a un dels fotògrafs internacionals més coneguts, el nord-americà Robert Mapplethorp, de la mà de la Fundació Festival Castell de Peralada. La fotografia serà protagonista d’una segona mostra a l’estiu, en aquest cas protagonitzada per Josep Maria Palou i el seu treball d’autor inspirat en la síndrome d’Ulisses.

Una altra de les destacades és Nova pantalla. El videojoc a Catalunya d’abril a setembre. L’exposició es fixa en l’eclosió de la creació de videojocs a Catalunya, convertida ja en un dels grans pols d’aquesta indústria a nivell europeu, i n’analitza les causes i les conseqüències. Maçons! és l’explícit títol d’una gran exposició que aterrarà a la sala principal del Palau Robert de maig fins a finals d’agost dedicada a la institució de la maçoneria.

En una altra línia expositiva habitual de la casa hi haurà mostres dedicades a efemèrides, commemoracions i reconeixements. Cas de les exposicions dedicades als 25 anys de VilaWeb, els 35 de la Fundació Banc dels Aliments, i els 25 de la Universitat de Vic.

Altres activitats

Com van avançar els responsables de l’equipament, enguany hi haurà més activitats que mai al marge de les exposicions. D’una banda, hi ha la programació musical: la segona edició del DO Jazz Cat en va ser exemple el mes de gener, i més recentment s’han celebrat les Jornades de Guitarra de Catalunya a la sala Cotxeres. Aquesta setmana hi haurà diversos concerts de centres acadèmics amb motiu d’El Maria Canals porta cua, i al juny arribarà als Jardins la quarta edició del Clotilde Fest, amb entrada lliure i un cartell que s’anunciarà aviat.

Més enllà d’això, s’han celebrat ja i se celebraran jornades i conferències lligades a les exposicions de cada moment. En paral·lel, s’inauguran les iniciatives Vine al Jardí de Palau Robert a escoltar el futur! i Diàlegs al Palau Robert. Catalunya en valor. La primera és una àgora oberta a la ciutadania i en particular al món artístic i cultural de la ciutat. Cada acció comptarà amb un protagonista que haurà ideat la proposta (actuació o entrevista, complementada amb recursos audiovisuals i amb una actuació en viu prèvia). Hi participaran “grans noms de la cultura catalana” a partir del mes de juny, avança la institució.

Pel que fa als Diàlegs, es tracta de tres sessions entre el maig i el novembre que, amb ponents experts de fora de la política, donaran context i contingut a “temes estratègics del Govern” en els àmbits de la sostenibilitat, la digitalització i la innovació, i l’economia i l’empresa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram