El Parlament va aprovar dijous una moció que insta el Govern de la Generalitat a realitzar diverses actuacions respecte al sector audiovisual.

Per una banda, es reclama a l’Executiu “impulsar i desplegar” la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya i fer-ho “amb la màxima celeritat, transparència i amb consens amb el sector i actors implicats, posant especial èmfasi en la promoció i protecció de la producció i doblatge en llengua catalana”.

En paral·lel es prega que dugui a terme “totes les accions necessàries” davant del Govern espanyol per tal de “defensar el model audiovisual català i garantir que la transposició de les directives europees estableixi quotes suficients de producció i de doblatge en llengua catalana”.

La cambra també insta a impulsar un hub audiovisual “que sigui referent al sud d’Europa per tal de potenciar la creació de continguts audiovisuals innovadors, i que esdevingui motor de la producció en llengua catalana”.

El text de la moció també demana al Govern “garantir” que les versions en llengua catalana existents es puguin distribuir en tots els canals i suports, i a “donar suport, per mitjà d’ajudes estructurals” a mitjans de comunicació per fomentar l’ús del català.

La moció, presentada per Esquerra, va rebre el vot favorable de PSC, Junts per Catalunya, CUP i En Comú Podem, i el rebuig de Vox, Ciutadans i PP.

Compromís per renovar les cúpules de CCMA i CAC aquest any

En un segon punt de la mateixa moció, el Parlament es compromet a “procedir a la renovació” dels òrgans de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Consell de l’Audiovisual de Catalunya abans de finalitzar el 2021. Hi van votar a favor PSC, ERC, JxCat, CUP i ECP, i en contra Vox i Cs.

Aquest compromís per a la renovació de les cúpules de la CCMA i el CAC es produeix una setmana després que el ple del Parlament aprovés diverses propostes de resolució en la mateixa línia.

Es reclama un percentatge mínim de català a les plataformes

Per altra banda, dijous la cambra també va aprovar diversos punts d’una moció sobre polítiques lingüístiques, un dels quals també feia referència a l’audiovisual.

En concret, s’insta el Govern espanyol a modificar el projecte de llei audiovisual estatal perquè el text “exigeixi un percentatge mínim d’audiovisual en català (versió original, doblada o subtitulada) a les plataformes de vídeo sota demanda que permeti una oferta majoritària de continguts en la nostra llengua”, i estableixi que “almenys un 20% de la quota europea sigui per produir obres europees en llengües pròpies i oficials diferents de la castellana”.

El text també reclama que l’aportació que preveu de les plataformes audiovisuals al finançament de RTVE “es territorialitzi”, de manera que els ingressos generats en zones amb llengua pròpia i oficial “es recaptin per part dels ens públics de ràdio i televisió autonòmica”.

Aquest punt de la moció sobre llengua, presentada per la CUP, va rebre els vots favorables d’ERC, JxCat i ECP; l’abstenció del PSC, i el rebuig de Vox, Cs i PP.