El PEN Català ha expressat la seva preocupació per la “persecució continuada” contra Julian Assange, fundador de WikiLeaks, i convida a una reflexió sobre les conseqüències de la persecució del periodisme.

“La causa d’Assange ha obert la porta a procedir contra els periodistes en més àmbits. La persecució judicial i l’empresonament són l’eina més eficaç per impedir l’exercici de la seva feina”, alerta l’entitat. A més, indica que les condicions de captiveri d’Assange són “molt preocupants”, en aïllament en una presó de màxima seguretat que li han causat un “greu perjudici” per a la salut.

“El bon periodisme sempre s’ha significat com un espai de resistència contra relats propagandístics, i suposa un desafiament al poder hegemònic, el poder del secret, el poder d’operar contra els ciutadans, contra els seus interessos o les seves voluntats. És necessari que el salvaguardem”, assenyala el PEN Català en un comunicat.

L’entitat afirma que un periodista empresonat és “censura” i vulnera els drets a la llibertat d’expressió i la llibertat d’informació. “Un periodista a presó és un exemple, un espai prohibit, una definició dels temes que no es poden investigar ni explicar, una pregunta que no es pot fer. El periodisme ha de ser lliure per garantir una societat lliure”, rebla.

El PEN Català recorda el nombre de periodistes assassinats i detinguts en els darrers anys. En aquest sentit, fa menció al cas de Pablo González, que porta més de dos anys en presó preventiva a Polònia sense càrrecs, ni proves, ni judici a la vista; i el de Jesús Rodríguez, investigat per terrorisme en la causa del Tsunami Democràtic.

El cas d’Assange “té una motivació política”

“Utilitzar les lleis d’espionatge per perseguir periodistes i editors que revelen informació d’interès públic vulnera els drets fonamentals de llibertat de premsa i llibertat d’expressió, salvaguardats tots dos en el marc jurídic del Regne Unit”, assenyalava el president del PEN Internacional, Burhan Sonmez, a l’inici del judici per a l’extradició del fundador de WikiLeaks.

“El cas d’Assange té una motivació política i posa en dubte el nucli del periodisme de recerca i els principis democràtics, per la qual cosa cal la protecció d’aquests drets per a la preservació més àmplia d’una premsa lliure i responsable”, advertia Sonmez.

El PEN International i els centres PEN d’arreu del món han reclamat a les autoritats estatunidenques que retirin els càrrecs conta Julian Assange i la petició perquè sigui extradit, sense resultats. “Amb l’alarmant perspectiva de la seva possible extradició, fem una crida a les autoritats del Regne Unit perquè la deneguin i el posin en llibertat immediatament”, insisteixen.

Centenars de persones reclamen a Barcelona l’alliberament de Julian Assange
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram