El 28 d’octubre del 1997 es va llançar l’edició en català d’El Periódico, i tretze anys i mig després ha arribat al seu número 5.000. Per celebrar-ho, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) acull fins al 15 de maig l’exposició “Fem els 5.000”, una mostra de les portades més rellevants de l’edició catalana del diari del grup Zeta.

“El que es va fer el 1997 no va ser una prova, sinó una aposta rotunda i convençuda. Eren anys difícils, per al català i per a Catalunya, i aquella aposta no tenia l’èxit garantit, cosa que li dóna un mèrit afegit. S’ha d’agrair al Grup Zeta i a El Periódico per haver ajudat en la normalització del nostre propi idioma, en el qual van ser pioners, gairebé aventurers, però sempre amb el rumb molt clar i sense defallir en cap moment”, va assenyalar el president de la Generalitat, Artur Mas, durant la inauguració de la mostra aquest divendres.

Per la seva part, el president de l’IEC, Salvador Giner, va remarcar que, amb aquella iniciativa, El Periódico “ha dignificat i popularitzat, en el bon sentit de la paraula, l’idioma català, creant un pont amb la societat amb la qualitat dels intel·lectuals i savis que hi col·laboren diàriament”.

Heroïcitats i displicències

Finalment, el director del diari, Enric Hernàndez, va recordar el paper d’Antonio Asensio, mort fa 10 anys, en el llançament de l’edició en català: “Ara, llançar una edició en català d’un diari no és tan heroic com en aquells temps. Els que ho intenten ara es troben amb un carrer asfaltat i ben il·luminat”, va afirmar.

Hernàndez també va destacar que sense “el coratge i els riscos” de sortir en català en aquell moment “ni el català s’hagués consolidat com a llengua de comunicació escrita ni cap altre grup editorial hagués gosat fer aquest pas”. En aquest sentit, Hernàndez va subratllar que, aleshores, el llançament de l’edició en català va ser una iniciativa editorial que “altres es miraven amb displicència”.

La inauguració de l’exposició també va comptar amb la presència dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla; l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de Zeta, Antonio Asensio Mosbah, i l’exdirector d’El Periódico, Antonio Franco.