És qüestió de temps. Així de segurs es mostren els grups de l’oposició badalonina (PSC, CiU i ICV-EUiA) davant la situació que s’ha creat al voltant dels mitjans públics municipals i la possibilitat de canviar-ne el conseller delegat. I sembla que la jugada d’Albiol, que ha deixat l’oposició sense representants al consell d’administració de Badalona Comunicació, encara ha unit més tres partits que en diversos moments clau no s’han acabat d’entendre –fins i tot per qüestions relacionades amb el mateix consell de Badalona Comunicació–.

Ara, però, i en paraules d’Àlex Mañas, líder d’ICV-EUiA, ja no miren “pel retrovisor” i, en lloc d’abonar-se en els retrets, fan pinya per una causa comuna: aconseguir que el PP no monopolitzi els mitjans públics municipals.

Els fets són coneguts. D’ençà de l’afer Estaca en la cloenda del Filmets, a finals d’octubre, PSC, CiU i ICV-EUiA van mostrar-se determinats a forçar el relleu d’Albert Fernández Saltiveri, conseller delegat de Badalona Comunicació, per la seva implicació directa en aquell intent de censura. Per això, van demanar una junta general extraordinària (on els tres grups sumen majoria) per fer fora Saltiveri –un “comissari polític”, segons Jordi Serra, líder del PSC– i nomenar en el seu lloc Josep Viñeta.

Albiol va convocar una junta extraordinària dimecres de la setmana passada, però sense que en l’ordre del dia hi constés la petició de relleu del conseller delegat, per la qual cosa PSC, CiU i ICV-EUiA es van plantar. Aprofitant la seva absència, l’alcalde va destituir els membres del consell proposats per l’oposició amb l’argument de garantir l’estabilitat de l’ens.

Davant d’aquesta “tupinada”, en paraules de CiU, els tres partits de l’oposició han sol·licitat una nova junta general extraordinària per canviar els membres del consell d’administració –no només Saltiveri–. Mentre el PP defensa que la iniciativa per fer-ho no s’ajusta als estatuts de Badalona Comunicació, l’oposició s’escuda en la llei de societats anònimes, la qual, remarquen, és de rang superior.

Sigui com sigui, i més enllà del debat legal, el que està clar és que el conflicte va per llarg. Ara Albiol té 15 dies per convocar la nova junta general extraordinària i, si no ho fa, el secretari municipal, obligat per llei, ho haurà de fer en els següents deu dies. Per tant, és probable que tot plegat s’allargui fins a mitjans del mes de gener.

Els treballadors denuncien ”ingerències” i “pressions”

I enmig de tota la polèmica, la plantilla de Badalona Comunicació. Uns treballadors que també han volgut dir-hi la seva i que han convidat les diferents parts a “trobar-se al més aviat possible” per tal d’arribar a un consens que “recondueixi” la situació.

Tanmateix, la plantilla denuncia “les ingerències polítiques i la manipulació a què històricament –matís important– han estat i estan sotmesos actualment els continguts” dels mitjans públics de la ciutat, i lamenta que durant molt temps “s’hagin creuat línies vermelles” que han prioritzat el criteri polític per davant del periodístic, “atemptant” contra el Codi Deontològic. En aquest sentit, exigeix “respecte” a la feina dels professionals “sigui quina sigui” la composició de l’Ajuntament, i alerta que s’ha arribat a una “situació límit” a causa de “pressions” als treballadors.

“Un abús autoritari”

Per altra banda, el Col·legi de Periodistes de Catalunya ja ha qualificat de “molt greu i preocupant” la destitució de tots els membres del consell d’administració proposats per l’oposició. Segons l’entitat, la decisió d’Albiol constitueix un “nou abús de caire autoritari, impropi en una democràcia”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram