El passat divendres, el consell de ministres va aprovar un decret llei pel qual el president de RTVE pot ser escollit per majoria absoluta en segona votació si en una primera no ho fa per dues terceres parts del Congrés. D’aquesta manera, el PP podrà nomenar el nou president de la Corporació sense necessitat de pactar el seu nom amb l’oposició.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va justificar la mesura per la necessitat de “desbloquejar” l’elecció del president de RTVE, vacant des que Alberto Oliart va dimitir al juliol, i més en una situació en què l’ens ha de reduir en 204 milions d’euros el pressupost, el qual no s’ha pogut presentar perquè els membres del consell d’administració, que ocupen la presidència de forma rotatòria, no tenen capacitat executiva.

El PSOE considera la mesura un “cop institucional” a RTVE que “posa fi a la televisió plural” segons va assegurar la vicesecretària general socialista, Elena Valenciano. A més, va acusar el Govern de Mariano Rajoy “d’inventar-se” un bloqueig en les negociacions per justificar la mesura canviar el model.

Els sindicats, sense representació al consell

El decret del Govern espanyol també redueix el consell d’administració de RTVE dels dotze membres actuals a nou. A més, l’únic que tindrà dedicació exclusiva serà el president, mentre que la resta només cobrarà dietes per l’assistència a les reunions, quan fins ara tenien un sou de més de 110.000 euros.

Això també implicarà que els sindicats CCOO i UGT es quedin sense representació al consell d’administració de la Corporació, segons recull el decret. Per compensar-ho, també es modificarà la composició del consell assessor de RTVE amb l’entrada d’un nou membre designat de comú acord pels sindicats.

Clam en contra del decret

El consell d’informatius de TVE ha considerat “molt preocupant” la modificació de la normativa de la Corporació amb un decret llei, i assegura que podria “menyscabar” la seva independència i la dels seus informatius, retrocedint a un model “governamental”.

Per la seva part, el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) creu que el decret del consell de ministres “desmantella” el sistema públic audiovisual construït durant més de 25 anys i “qüestiona greument” el futur del servei social, gratuït i universal que defensa l’entitat.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) també rebutja un “decretàs” que, diu, torna al sistema d’elecció anterior, el qual assegura “va ser responsable en bona part de què la televisió pública semblés moltes vegades una televisió del partit en el Govern”. A més, la FeSP considera una “excusa” la situació de bloqueig argumentada pel PP, i el convida a posar-se d’acord amb el PSOE per escollir un candidat a dirigir RTVE.

Per la seva banda, l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) creu que les mesures del Govern de Rajoy “desincentiven” el consens i afavoreixen la “regovernamentalització” de la radiotelevisió pública. Amb tot, l’AUC entén que s’han d’arbitrar mecanismes que impedeixin el loqueig en la gestió dels organismes públics, però creu que “s’han d’extremar els procediments que impedeixin la seva governamentalització”.

A banda, l’AUC remarca la importància que el càrrec de conseller de RTVE sigui “incompatible” amb la defensa simultània d’altres interessos empresarials o professionals, i “dubta” que la dedicació d’aquesta a temps parcial cobrant dietes “pugui assegurar la seva independència i permeti exigir-se-la”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram