El Congrés dels Diputats va rebutjar aquest dimarts la iniciativa legislativa popular Televisió sense Fronteres, impulsada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la qual havia de permetre la reciprocitat televisiva entre les comunitats autònomes que compartissin llengua.

La majoria absoluta del PP ha estat suficient per tombar una proposta que van recolzar 651.650 ciutadans, quan fa un any els populars es van abstenir en la votació que va aprovar debatre la iniciativa. UPyD, com ja va fer aleshores, també s’hi va oposar, mentre que a favor de la ILP hi van votar PSOE, CiU, ERC, IU-ICV, Compromís, PNB, Amaiur i Nafarroa Bai.

Motius econòmics i tècnics

El diputat popular Ramón Moreno va justificar el vot contrari –que no es va saber fins al moment de la votació– pels costos econòmics de la implementació i per la manca d’espectre radioelèctric pel pla del dividend digital. Pel que fa als primers, Moreno va argumentar que en la situació actual de crisi, amb l’obligació del Govern espanyol de reduir el dèficit, no hi haurà disponibilitat econòmica per al 2013 ni el 2014. A més, la seva aprovació implicaria un reordenament dels múltiplex, cosa complexa i costosa. Segons ell, però, això no vol dir que la ILP no es pugui aprovar posteriorment si hi ha pressupost.

Per la seva part, UPyD hi va votar en contra perquè, segons ells, la ILP només “busca crear barreres” entre els territoris, ignorant tant el contingut de la iniciativa com el seu propis nom. El text està recollit per la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries per garantir la recepció de les ràdios i televisions als diferents territoris que comparteixen una llengua comuna.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, va recordar les paraules del president valencià, Alberto Fabra, després que ACPV hagués de tancar els repetidors que emetien TV3: “Sembla mentida que en el segle XXI es limiti la possibilitat que les persones puguem triar el mitjà de comunicació que volem sintonitzar”, va assenyalar quan era alcalde de Castelló.

ACPV diu que els plantejaments continuen “vigents i vius”

Ignasi Riera, Joan Genovés, Eliseu Climent, Enric Garcés i Julián García Candau davant del Congrés, el 22 de juny del 2010, amb les 651.650 signatures (Foto: ACPV).

Per a Acció Cultural, impulsora de la iniciativa, la del PP “és fonamentalment una posició política que s’amaga darrere d’excuses sense fonament, una posició que ha explicitat el seu company ideològic i de vot, el grup UPyD, amb una intervenció agressiva en el seu espanyolisme intransigent, excloent i radical”.

Amb tot, ACPV valora positivament haver dut la ILP fins aquest punt, perquè ha “multiplicat” el suport a la recepció de TV3 al País Valencià; per la creixent mobilització ciutadana, i per haver aconseguit posar en l’agenda el debat sobre l’àmbit de comunicació de la llengua catalana, en particular, i sobre la necessitat de garantir la igualtat de totes les llengües de l’Estat en l’accés a l’àmbit audiovisual. En aquest sentit, l’organització entén que els plantejaments de la ILP continuen “vigents i vius”.

Finalment, Acció Cultural insta el president Fabra a “ser coherent amb les seves paraules” i permetre la reobertura dels repetidors d’ACPV i retirar els expedients sancionadors contra l’entitat, tornant a la situació anterior a la “censura” impulsada pel seu predecessor, Francisco Camps.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram