El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona va acollir dimecres al vespre la gala de lliurament d’una nova edició del Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació, la cinquena des de que el Grup de Periodistes Ramon Barnils el va recuperar per reconèixer i estimular la pràctica d’aquesta modalitat.

Enguany en la categoria d’àmbit nacional s’ha guardonat el reportatge El negoci de la misèria: 700 euros per les claus d’un pis ocupat a Barcelona, d’Andreu Merino, publicat a NacióDigital. Es tracta d’una investigació sobre l’acció de grups organitzats que rebenten les portes de pisos buits de Barcelona per ocupar-los i vendre’n les claus a persones vulnerables en situació de necessitat.

Per la seva part, en la categoria per a mitjans locals i comarcals s’ha distingit Boscos, la gestió pendent, de Jaume Barrull, publicat al diari Segre, que indaga en les causes socials, polítiques, econòmiques i culturals que hi ha al darrere de l’incendi que l’estiu passat va arrasar més de 5.000 hectàrees a les comarques de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues.

Cadascuna de les categories està dotada amb 1.500 euros.

“Els treballs d’Andreu Merino i de Jaume Barrull retraten, en dues realitats del nostre país massa sovint inconnexes –i no només parlem de quilòmetres–, una deixadesa institucional que cal assenyalar. Deixadesa permetent el negoci de la misèria de la venda il·legal de claus de pisos ocupats que sembla que no és prou important per les administracions mentre hi ha milers de famílies al nostre país en emergència habitacional. També contemplant com una part del territori perd població i oportunitats i només es converteix en notícia quan passa alguna desgràcia com els focs d’aquest estiu a la Ribera d’Ebre i les Garrigues”, va assenyalar en el seu discurs Ferran Casas, president del Grup Barnils.

Casas també va destacar que “les agressions a periodistes estan passant i no passen perquè sí, i no passen només perquè siguin periodistes. Afecten també altres col·lectius. I passen perquè hi ha un conflicte polític que fins ara no s’ha abordat des del diàleg i la comprensió mútua, sinó des de la repressió”, va dir en la seva intervenció. “Ens preocupa que des d’alguns mitjans es blanquegin, o directament amplifiquin, els discursos de l’odi (ja sigui per qüestions polítiques, de raça o gènere) sense ser rebatuts d’immediat”, va reblar.

El jurat estava format per Mònica Lablanca, directora de Cugat.cat; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Carme Ferré, professora de la Facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona; Agnès Marquès, periodista de RAC1; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora del diari 20minutos, Antoni Bassas, periodista del diari Ara, i Ferran Casas, president del Grup Barnils.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram