Aquest dimarts s’ha posat en marxa la setena edició del programa La premsa a les escoles, impulsat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”. Enguany, el nombre de centres d’ensenyament catalans que hi participa s’ha incrementat considerablement, passant dels 50 de l’any passat a 70. Això ha estat possible gràcies a l’augment del pressupost (aportat per l’entitat financera) que crescut de 18.000 a 25.000 euros.

Així, aquest febrer, a la demarcació de Barcelona participen en el programa 30 centres (deu més que el 2015); a Girona, Lleida i Tarragona, deu en cada demarcació (dos centres més en cadascuna), i a les Terres de l’Ebre i la Catalunya Central cinc per territori (també dos més que fa un any). Les sessions les impartiran una vintena de col·legiats de totes les demarcacions del CPC.

En cada sessió de La premsa a les escoles hi ha entre 40 i 80 alumnes, els quals tenen l’oportunitat d’analitzar, entre d’altres, les diferents visions de la realitat que aporten els mitjans de comunicació, així com de conèixer millor l’ofici dels periodistes, la seva funció i els seus valors. En molts casos també es fan tallers per veure de forma pràctica com treballen els professionals de la comunicació.

Promoure el consum crític

“Aquesta iniciativa té com a finalitat promoure i impulsar entre els més joves un consum crític i responsable dels mitjans de comunicació. I com més crítics amb els mitjans, més salut democràtica demostrarem. També els hi dóna eines per conèixer i posicionar-se davant d’una realitat complexa i constantment canviant”, assenyala Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes.

“El bon periodisme, rigorós, contrastat i plural és la millor garantia de llibertat. I la seva essència no ha canviat. És sempre la mateixa, independentment del canal informatiu i de l’evolució dels temps”, afirma Jaume Giró, director general de la Fundació “la Caixa”. “Creiem que, en un context en el que la sobreinformació sovint genera desinformació, mantenir aquesta essència i compartir-la amb els nostres joves de la mà de professionals, és una eina poderosa per a la construcció d’un futur millor”, afegeix.

Balanç satisfactori

La premsa a les escoles persegueix fomentar el coneixement dels mitjans de comunicació, promoure el respecte al pluralisme informatiu, i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans en una societat democràtica, lliure i plural.

Segons explica el Col·legi, el projecte ja ha arribat a més de 12.000 estudiants d’escoles i instituts catalans, i la valoració dels tallers per part d’alumnes, professors i periodistes és “molt positiva”. En l’edició de l’any passat, la mitjana dels centres educatius participants van atorgar un “notable alt” a la iniciativa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram