El Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa” han posat en marxa la desena edició del programa La premsa a les escoles, que durant tot el mes arribarà a més de 3.600 alumnes de secundària de 75 centres d’ensenyament secundari catalans (cinc més que l’any passat).

Enguany, a la demarcació de Barcelona hi participen 31 centres (+1); a Tarragona, dotze (+2); a Girona i Lleida, deu en cada demarcació; set a la Catalunya Central (+2), i cinc a les Terres de l’Ebre. El pressupost de la iniciativa es manté en 25.000 euros, aportats per l’entitat financera.

La iniciativa consisteix en xerrades sobre periodisme impartides per col·legiats de les diferents demarcacions del CPC, els quals expliquen la seva experiència i coneixement de l’ofici. L’objectiu és mostrar la funció social dels mitjans, reflexionar sobre les noves formes de comunicació i consum informatiu, i discernir entre la informació veraç i contrastada.

El projecte es va endegar fa una dècada amb l’objectiu de promoure l’interès en la premsa entre els alumnes. Amb els anys, però, especialment els darrers, les xarxes socials han agafat protagonisme com a principal canal a través del qual s’informen els joves. Una situació que, segons el Col·legi, els exposa a la infoxicació, les fake news i la postveritat.

Per això, el programa aborda les diferències que hi ha entre canals d’informació i mitjans de comunicació, així com les garanties i beneficis d’un periodisme que es regeixi pel Codi Deontològic de la professió.