El 2 d’agost, en el darrer Consell Executiu abans de vacances, el Govern va aprovar el projecte de llei de modificació de les lleis de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i de la comunicació audiovisual de Catalunya. L’objectiu, simplificar i racionalitzar l’estructura, l’organització i el funcionament d’aquests organismes en l’actual context de crisi econòmica. Aleshores, el portaveu socialista al Parlament, Joaquim Nadal, va amenaçar amb presentar una esmena a la totalitat, cosa que finalment així serà, segons informa Efe.

A principis d’agost, Nadal ja va apuntar que el text aprovat pel Govern era un trencament de l’acord d’investidura del president Artur Mas, on els socialistes es van abstenir. Ara el diputat Joan Ferran va una mica més enllà i diu que el PSC se sent “enganyat”. Ferran critica que el Govern hagi aprovat aquests canvis pel tràmit d’urgència, i acusa Mas d’incomplir el seu compromís de pactar amb el PSC una sèrie de punts, entre ells qualsevol canvi en les lleis que afecten els mitjans de comunicació públics.

Ferran creu que el Govern vol tirar endavant aquests canvis amb el suport del PP català –que a l’agost ja va dir que els veia “amb bons ulls”–, i ha alertat que CiU pretén “desfer” el marc legislatiu audiovisual pactat i aprovat per tripartit i convergents. “Aprovar l’actual llei de la CCMA va costar anys (7) i panys (concessions a CiU per garantir el consens)”, va apuntar a l’agost al seu blog. “La CiU d’avui vol fer marxa enrere i ressituar-nos en el temps en aquella època en la que el poder polític dictava els continguts de la informació”, afegia.

Els socialistes catalans entenen que el Govern aspira al “control” dels mitjans dependents de la Generalitat, i que per a això reduirà tant el nombre de membres del consell de govern de la CCMA com el quòrum necessari per prendre determinades decisions.

Quan es va aprovar el projecte de llei, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va mostrar la predisposició del seu grup parlamentari a negociar el text amb PSC, PP i ERC. Aquest darrer i ICV-EUiA també s’oposen a les modificacions.

Els canvis

El projecte de llei de modificació aprovat el 2 d’agost, un dels cinc en què finalment es va dividir l’anomenada llei òmnibus preveu que el consell de govern de la CCMA passi de 12 a 5 membres, que seran escollits per majoria de dos terços del Parlament. A més, el president assumiria la direcció executiva ordinària de la Corporació que ara exerceix el director general (actualment, en funcions, Ramon Mateu). A banda, el Consell Assessor de Continguts i de Programació estaria integrat per 14 membres en lloc dels 21 actuals.

Pel que fa al CAC, passaria de 10 a 5 membres, 4 dels quals serien elegits pel Parlament per majoria de dos terços. El cinquè, el president, seria proposat i nomenat pel Govern. Els càrrecs continuarien essent per a sis anys, tot i que la renovació parcial de la meitat dels seus membres es faria cada tres anys (ara es renova un terç cada dos anys).

Una altra de les modificacions previstes és que els consellers tant del CAC com del consell de govern de la CCMA continuarien exercint les seves funcions fins a la presa de possessió dels nous integrants, encara que hagi expirat el mandat (actualment, el CAC té vuit consellers i no deu, ja que el juliol del 2010 van quedar dues places vacants que no es van renovar).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram