Les col·laboracions entre empreses periodístiques no és nova, però amb la crisi que travessa el sector s’estan reproduint en la recerca de sinergies per fer-hi front comú. El darrer exemple és El Punt Avui, que ha arribat a sengles acords de col·laboració amb VilaWeb i El 9 Nou.

Per una banda, El Punt Avui i VilaWeb han tancat un acord pel qual intercanviaran continguts tots els diumenges amb l’objectiu de “sumar esforços en un moment clau per al país”. A partir d’aquest diumenge, doncs, El Punt Avui incorpora en la secció Punt de Vista (que es remodela) una pàgina amb les informacions més destacades de la setmana publicades per VilaWeb, que poden ser tant de caire periodístic com articles d’opinió. De la mateixa manera, el digital, també el diumenge, obre una secció que oferirà les informacions més destacades que hagi publicat el diari d’Hermes al llarg de la setmana.

Segons ambdues empreses, la raó d’aquest acord “estrictament” de continguts rau en el fet que tant El Punt Avui com VilaWeb tenen per objectiu “elaborar les millors informacions sobre el procés” que travessa Catalunya.

“Aquesta iniciativa té un alt valor simbòlic, ja que remarca que, més enllà dels interessos lícits i lògics de cada empresa, el moment històric que estem vivint reclama també gestos públics d’unitat, demostracions que hi ha objectius que ens ajunten i ens fan sumar”, assegura Vicent Partal, director de VilaWeb.

Distribució conjunta d’El Punt Avui i El 9 Nou

Per altra banda, les editores d’El Punt Avui, El 9 Esportiu (que des de l’estiu torna a distribuir-se amb el diari d’Hermes) i El 9 Nou han tancat un acord per distribuir les tres capçaleres de manera conjunta en l’àmbit d’actuació de la darrera a partir d’aquest 2 de desembre. Així doncs, dilluns i divendres (els dies que es publica El 9 Nou), els lectors del Vallès Oriental, Osona i Ripollès disposaran de les tres capçaleres pel mateix preu.

A més, tret d’aquests dos dies que es publica el bisetmanari, El Punt Avui ampliarà la informació de les tres comarques. Com a contrapartida, El 9 Nou, que a més passa a imprimir-se a tot color, deixa d’encartar la revista Presència, que a partir d’ara només es podrà trobar amb la capçalera d’Hermes.

A banda, l’acord permetrà que els subscriptors d’El Punt Avui i d’El 9 Nou puguin gaudir dels beneficis dels clubs del subscriptor d’ambdues capçaleres.

Vells coneguts

Les relacions d’Hermes Comunicacions tant amb El 9 Nou com amb VilaWeb no són noves. Amb l’editora del bisetmanari es van iniciar el 1992, quan va començar a distribuir la revista Presència. Més endavant, van participar conjuntament en la posada en marxa d’El Punt del Maresme, i el 2001, juntament amb altres editores, van crear Comit, que seria l’embrió d’El 9 Esportiu. Posteriorment, van col·laborar al Vallès Occidental amb El 9 Punt, diari que es va integrar a El Punt de Barcelona quan va aparèixer a finals de 2003.

Per la seva part, VilaWeb va gestionar l’edició digital del diari digital d’El Punt des dels inicis, el 2001, fins al 2009, quan Hermes va posar en marxa un portal específic. A més, durant uns anys, fins i tot van compartir local al Raval de Barcelona. Actualment, Vicent Partal col·labora habitualment amb El Punt Avui publicant-hi una columna setmanal.