El ple del Senat ha donat llum verda a la Llei d’Economia Sostenible amb un text que finalment no incorpora cap esmena per unificar el Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA) i la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT), com havia anunciat el Govern central setmanes enrere i malgrat les propostes en aquesta línia presentades per l’Entesa Catalana de Progrés.

El PSOE hauria desistit finalment de promoure la convergència dels dos consells, amb una única seu a Barcelona, “davant la manca de consens parlamentari entorn al CEMA”. La portaveu socialista, Ana Luisa Durán, va argumentar al final que “aquesta llei no era el lloc idoni per regular” aspectes de la CEMA.

Per la seva part, el PP, més contundent, va mantenir fins al final una esmena que no va acabar prosperant en què s’oposava a la creació del Consell, el qual considera un òrgan “censor” dels continguts que s’emeten per televisió. El PP manté, a més, que les competències de la CEMA les pot assumir la CMT.

En tot cas, el Govern de Rodríguez Zapatero segueix convençut de la conveniència de fusionar els dos òrgans reguladors en la línia del que fan la majoria de països europeus que tenen entitats d’aquesta naturalesa. Una integració que calcula que suposaria un estalvi de prop de 30 milions d’euros respecte a la configuració de la CEMA com a organisme autònom, tal com preveu la Llei General de la Comunicació Audiovisual.

El Govern, però, no dóna la batalla perduda i seguirà negociant amb els grups parlamentaris per buscar un acord que permeti posar en funcionament el Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals.