El ple del Congrés dels Diputats no ha aprovat en primera votació les sis de les deu candidatures al consell d’administració de RTVE que li pertoquen (les altres quatre les escull el Senat), al no assolir-ne cap el suport de dos terços requerit.

Els noms presentats per PSOE, Podem i PNB han rebut 150 vots a favor, mentre que els presentats pel PP s’han quedat amb 128 suports. Ciutadans ha marxat de la votació com a protesta per la via utilitzada per renovar l’òrgan de govern de RTVE. Per la seva part, ERC, Compromís, PDeCAT i la resta de partits del grup mixt han emès 27 vots en blanc i un de nul.

El Reial decret llei aprovat per nomenar un consell d’administració temporal fins a la celebració del concurs públic estableix que les candidatures havien de rebre el suport de dos terços del Congrés (234 diputats), cosa que no han aconseguit. Aquest dimecres es produirà una segona votació on n’hi ha prou amb una majoria absoluta (176 diputats), sempre que les candidatures hagin estat proposades per almenys la meitat dels grups parlamentaris (quatre). Actualment no es dona cap de les dues circumstàncies.

Si no es pot escollir un consell d’administració, aleshores es podria nomenar un administrador únic provisional, el qual hauria de ser escollit per la cambra baixa amb els mateixos suports i terminis.

Tomás Fernando Flores, presidenciable

Unes hores abans de la votació, PSOE, Podem i PNB han presentat la candidatura a la presidència de RTVE de Tomás Fernando Flores, actual director de Radio 3, després de la renúncia d’Andrés Gil. La llista d’aspirants es completa amb les periodistes Rosa María Artal i Cristina Fallarás; Juan José Baños, director de Grupo Noticias i el diari Deia; Concepción Cascajosa, professora de la Universitat Carlos III de Madrid, i Víctor Sampedro, catedràtic a la Universitat Rei Joan Carles de Madrid. 

A més, PSOE, Podem i PNB presenten quatre noms més al Senat: Fernando López Agudín, membre del consell editorial d’El Mundo; Juan Tortosa, cofundador de Canal Sur; Isabel Cerrada, actual directora de relacions laborals a RTVE, i Josep-Lluís Micó, catedràtic a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Per la seva part, el PP ha presentat com a presidenciable Eladio Jareño, actual director de TVE, en una llista que completen Macarena Montesinos, exportaveu dels populars en la comissió de control de RTVE; Luis de la Matta, cap de premsa del PP gallec i actualment al consell de RTV Galícia; María Nieves Cristina Alcaine, directora d’informatius i programes a RTVE Canàries; Juan Pablo Artero, vicepresident de la Corporació Aragonesa de Ràdio i Televisió, i Manuel González-Sicilia, catedràtic de la Universitat Catòlica de Múrcia.

Les quatre candidatures que el PP proposa per ser escollides al Senat, on té majoria absoluta, són Jenaro Castro, director d’Informe semanal; Carmen Sastre, directora de continguts informatius de TVE; José Manuel Peñalosa, exconseller a RTVE, i Carmen Martín, expresidenta de la radiotelevisió de Castella-la Manxa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram