El Síndic de Greuges de Catalunya ha condemnat les agressions i coaccions d’alguns manifestants contra periodistes de TVE i Antena 3 durant la cobertura de la concentració al Parlament després de la manifestació de la Diada. En un comunicat, el Síndic ressalta que el dret a la llibertat d’informació recollit en la Constitució ha de poder ser desenvolupat pels professionals “de manera lliure i segura”.

En aquesta línia, ha evocat l’adopció l’abril de 2016, per part del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, de la Recomanació sobre la protecció de l’ofici del periodisme i la seguretat dels professionals de la informació, la qual condemna “l’alarmant i inacceptable nivell d’amenaces” a periodistes i professionals dels mitjans de comunicació a Europa”. A més, es van articular unes guies per als estats membres en matèria de prevenció, protecció, persecució, promoció de la informació, educació i sensibilització.

Per tot plegat, el Síndic de Greuges recorda als poders públics la “necessitat” de continuar treballant en aquesta Recomanació “a fi d’articular les respostes als reptes de la llibertat de premsa i de la seguretat dels seus professionals”.