La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) i Catalans al Món ja han recopilat més de 30.000 signatures en sengles campanyes contra del tancament de les emissions per satèl·lit de TV3 a partir de l’1 de maig. Una delegació d’ambdues organitzacions han fet arribar al Síndic de Greuges els seus arguments per oposar-se a la mesura, que consideren que incompleix la llei de 1996 de relacions amb les comunitats catalanes de l’exterior. El Síndic ha acceptat tramitar una queixa.

L’alternativa al satèl·lit proposada per la CCMA, l’emissió per internet, no és acceptada per les organitzacions, ja que defensen el caràcter “socialitzador o familiar” que pot tenir per a moltes comunitats catalanes de l’exterior el poder veure la programació de TV3 internacional com qualsevol altre canal televisiu de l’oferta diària. Així, vaticinen que el seu seguiment quedarà “restringit a un cert sector” acostumat a veure televisió a l’ordinador o altres dispositius.

Sobre les argumentacions de la CCMA d’un estalvi de 600.000 euros, ambdues organitzacions les troben “poc raonades” davant dels costos dels contractes de TV3 amb productores externes.

Heroïcitat patriòtica

“Cap operador d’ADSL arreu del món no ofereix TV3CAT dins els seus paquets de programes, i si en 16 anys la CCMA no ha aconseguit situar TV3CAT en l’oferta de la majoria d’operadors per cable d’arreu del món, res no fa pensar que això serà una realitat en els dos mesos que la Corporació ha donat als 450.000 catalans de l’exterior per a adaptar-se a aquesta nova realitat”, asseguren la FIEC i Catalans al Món.

Per tot plegat, ambdues organitzacions consideren que veure TV3 a l’exterior es convertirà en un “gest heroic i patriòtic”, quan, diuen, hauria de ser “una banal opció en un marc de llibertat d’elecció que els poders públics tenen l’obligació de facilitar”.