La majoria absoluta del PP al Senat ha descafeïnat amb la connivència del PSOE la modificació del sistema d’elecció de la presidència i el consell d’administració de RTVE, trencant així el consens assolit al Congrés el passat juny. Ara, el text de la reforma tornarà a la cambra baixa per a la seva definitiva aprovació.

La modificació aprovada dimecres al Senat estableix que el president i els membres del consell d’administració de RTVE siguin escollits per dos terços de la cambra corresponent. Si no s’assoleixen, podrien ser elegits en segona votació per tres cinquenes parts en el termini de 15 dies.

Per la seva part, en el text aprovat al Congrés es podien escollir en segona votació per majoria absoluta també en 15 dies per sempre i quan les candidatures fossin proposades almenys per la meitat dels grups parlamentaris.

El nou text, doncs, obre les portes a escollir un president i un consell d’administració de RTVE només amb els vots de PP i PSOE, que actualment sumen 222 diputats (12 més que els tres cinquens necessaris).

L’altra modificació introduïda al Senat és que els consellers de RTVE serien deu (sis escollits pel Congrés i quatre pel Senat) en lloc dels nou contemplats pel text aprovat al Congrés.

El Senat va aprovar el nou text amb els vots favorables de PP, PNV i Coalición Canaria; l’abstenció de PSOE, PDeCAT i ERC; i el vot contrari de Podemos i Ciudadanos. Mentre aquests dos últims critiquen el trencament de la unanimitat assolida al Congrés, el PSOE nega cap pacte amb el PP i promet que treballarà per recuperar el consens quan es debati el text la setmana que ve a la cambra baixa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram