El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) han arribat a un acord per impulsar conjuntament el Pla estratègic de formació i ocupació per als periodistes, el qual busca cercar sinèrgies i noves eines per combatre l’atur que pateix el sector.

El Pla, que es preveu tenir enllestit a finals d’any, es planteja en diversos eixos. El primer és explorar nous entorns professionals i laborals que permetin detectar les ocupacions emergents. Abans, però, s’ha d’analitzar la situació del mercat actual “no de manera intuïtiva, sinó amb xifres precises”, segons ha explicat el degà del Col·legi, Josep Maria Martí.

Un segon eix de treball és realitzar un estudi de les competències dels periodistes per adaptar-se a una realitat que demostra que “l’ocupabilitat del treballador no es basa en la qualificació professional, sinó en les seves competències professionals, que podrien portar als periodistes a enriquir altres professions amb el seu bagatge”, segons la directora del SOC, Esther Sánchez.

Un altre punt del document planteja la internacionalització dels periodistes, amb la idea que “la mobilitat dels treballadors és un element clau del creixement europeu, molt anterior a la crisi, i que es vincula amb el creixement professional dels treballadors”, segons paraules de Sánchez.

Per últim, un quart eix del Pla consisteix en l’estructuració, la coordinació i la consolidació d’una oferta formativa per augmentar l’ocupabilitat dels periodistes a l’atur, on el SOC col·laborarà amb el Centre de Formació i Desenvolupament del CPC.

3.000 aturats catalans

A Catalunya hi ha registrats 3.000 demandants d’ocupació en l’àmbit de la comunicació com a primera opció, xifra que ha crescut de manera “alarmant” en els darrers dos anys a causa de la reestructuració del sector, ha assenyalat Sánchez. Per això, el SOC ha fet pública la seva voluntat de treballar juntament amb el Col·legi dins la política de donar “especial suport” als sectors en crisi dins de la crisi econòmica general.

El degà del CPC ha aprofitat l’acte de presentació de la iniciativa conjunta per detallar la línia d’actuació impulsada per la junta de govern per fer front a la crisi, amb la creació els darrers mesos del Servei d’Orientació Professional, la Borsa de Treball i el Centre de Formació i Desenvolupament. Martí ha destacat que la col·laboració del SOC suposa un reforçament per a totes aquestes iniciatives.