Pablo Hasél a la Universitat de Lleida, el 15 de febrer de 2021, un dia abans de ser detingut (foto: Oriol Bosch / ACN).

El Tribunal Suprem ha ratificat la condemna al raper Pablo Hasél a sis mesos de presó per un delicte de lesions per haver agredit un periodista de TV3 durant una tancada al rectorat de la Universitat de Lleida el 2016.

Fa dos anys, el Jutjat Penal número 1 de Lleida va considerar provat que Hasél va empènyer, insultar i ruixar amb un líquid de neteja el periodista. A més de la pena de presó, va condemnar el cantant a indemnitzar la víctima amb 12.150 euros.

La defensa de Pablo Hasél va recórrer, però el maig de 2021 l’Audiència Provincial de Lleida va ratificar íntegrament la sentència. Ara el Suprem ha desestimat el recurs de cassació de Hasél i la condemna ja és ferma.

La resolució del TS també confirma la multa a Hasél i tres acusats més (de 5.400 euros per a cadascun) per un delicte de coaccions, per haver impedit que els periodistes gravessin tapant-los les càmeres, insultant-los i impedint-los l’entrada al despatx.

Els aldarulls

Els fets van tenir lloc el 2 de juny de 2016 al rectorat de la UdL, que des de feia un parell de setmanes estava ocupat per un grup d’estudiants en protesta per la presència policial dins el campus. Els aldarulls es van produir quan un grup de treballadors de la Universitat va entrar al despatx del rector per protestar contra la tancada, aprofitant que una part del col·lectiu d’estudiants havia convocat una roda de premsa.

Els mitjans que havien assistit a la convocatòria van entrar amb els treballadors per cobrir també la protesta, però els joves van intentar impedir que enregistressin imatges. Abans de ser expulsats, alguns dels professionals de la informació van ser agredits, amenaçats i insultats per ocupants del rectorat i joves que els recolzaven –alguns dels quals no eren alumnes de la UdL, com Hasél–, tal com mostraven algunes imatges registrades.

Dos periodistes de TV3, Enric Pinyol i Àlex Oró, van presentar denúncia. “Les agressions a periodistes no poden sortir gratis”, va justificar Pinyol.

Acumulació de condemnes

Actualment el cantant lleidatà, de nom Pau Ridavulla, es troba empresonat complint dues condemnes. Una de 2018 a nou mesos i un dia de presó (inicialment era a dos anys i un dia) per enaltiment del terrorisme i injúries i calúmnies contra la corona i les institucions de l’Estat pel contingut de 64 missatges publicats a Twitter i per la cançó Juan Carlos el Bobón. I una altra de 2014 a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme en la lletra d’algunes de les seves cançons (inicialment no va entrar a la presó al no tenir antecedents).

A més, Pablo Hasél té recorreguda una tercera condemna a dos anys i mig de presó per amenaçar i intentar agredir el testimoni d’un judici en què es va absoldre la policia municipal d’agredir un menor que enganxava cartells al carrer.

A banda, el raper està pendent de judici juntament amb altres deu acusats per les protestes a Lleida el març de 2018 contra la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya. Per a Hasél, la Fiscalia demana cinc anys i nou mesos per desordres públics, lesions i atemptat contra l’autoritat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram