El tancament de RTVV no només deixarà al carrer els seus gairebé 1.700 treballadors (inclosos els acomiadats que ha de readmetre per la sentència del Tribunal Superior de Justícia), sinó que afectarà de ple el sector audiovisual del País Valencià, format per unes 120 empreses que donen feina a unes 3.000 persones.

La mesura del Govern d’Alberto Fabra podria fer desaparèixer el 95% del teixit empresarial de la indústria audiovisual, segons apunta a El País el president de l’Associació de Productors Audiovisuals (PAV), Ximo Pérez. Les úniques empreses que es mantindrien serien les més grans i les que ja no depenien dels encàrrecs de la radiotelevisió pública.

Cal recordar que, amb l’inici de la crisi, el nombre d’empreses del sector ja havia disminuït de forma considerable al País Valencià (de les 200 del 2008 a les 120 actuals), entre altres factors per la retallada en l’externalització (la partida es va reduir de 40 milions als 3 del 2010) i pels impagaments de RTVV.

Per a Andreu Boix, professor de la Universitat de València especialista en dret de la comunicació, el tancament suposarà la “definitiva liquidació del sector audiovisual autòcton”.

En declaracions a eldiarioCV, Boix argumenta que, malgrat l’existència de canals privats com Mediterráneo TV i Las Provincias TV, i altres de locals com Levante TV, la producció pròpia de la TDT valenciana que no està dedicada al tarot o les telebotigues “és tan humil que a efectes pràctics pot entendre’s com a inexistent”.

Professionals i empreses demanen un nou model de TV pública

Arran de l’anunci del tancament, les associacions professionals i empresarials relacionades amb l’activitat audiovisual al País Valencià (actors, guionistes, compositors, dobladors, tècnics, productores, agències de publicitat, etc.) es van reunir per establir estratègies d’actuació conjuntes de cara a “evitar les irreparables” conseqüències de la mesura adoptada pel Consell.

En un comunicat conjunt, a banda de demanar al Govern que fes “marxa enrere” en la seva decisió “unilateral”, també exigien responsabilitats polítiques per la “pèssima gestió” de RTVV i pel “disseny” de l’ERO anul·lat.

“Demanem la posada en marxa d’un nou model de televisió pública, lliure, democràtica i independent, en el qual es compti amb el sector audiovisual empresarial i professional per a la seva gestió, i que finalitzin les ingerències polítiques que han provocat el desafecte de la societat valenciana cap a la seva televisió”, manifestaven en un comunicat  que tenia el suport d’un centenar d’associacions i institucions de la resta de l’Estat, entre les quals l’Acadèmia de Televisió i la SGAE.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram