El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per la publicació el març de 2014 al diari La Razón de les dades personals i les fotografies de 33 jutges catalans (22 de les imatges extretes del DNI) que van signar un manifest a favor de la consulta sobiranista.

El TEDH afirma que és “indiscutible” que les fotografies del DNI i altres informacions dels jutges provenien de la base de dades de la policia. “Les autoritats locals van comprovar que l’Estat espanyol era responsable de la filtració”, assenyala la sentència feta pública aquest dimarts.

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per la publicació en un article del diari La Razón de la foto del DNI de jutges que s’havien mostrat a favor del dret a decidir. En la sentència publicada aquest dimarts, el tribunal amb seu a Estrasburg considera que s’ha vulnerat el dret a la intimitat dels magistrats que apareixien en l’article, anomenat ‘La conspiració dels 33 jutges sobiranistes’ i publicat el març del 2014. Segons el TEDH, el sol fet que existissin informes policials d’aquests jutges “recollits sense ser d’acord amb cap llei” ja suposa una violació del seu dret a la intimitat.

El tribunal d’Estrasburg subratlla que l’Estat tenia “l’obligació de protegir activament els individus d’interferències arbitràries per part de les autoritats en la seva privacitat”, cosa que considera no va fer.

Sobre els informes policials, el TEDH apunta que no hi ha cap “disposició legal” a Espanya que permeti autoritzar aquest tipus d’informes si no estan relacionats amb un delicte. A més, remarca que alguns d’aquests informes contenien les “opinions polítiques” dels magistrats.

El Tribunal admet que es van entrevistar testimonis per fer una “investigació efectiva de la filtració”, però lamenta que no es prengués declaració al cap de la Brigada d’Informació de la Policia Nacional de Barcelona, que era el responsable de la base de dades que contenia aquesta informació. “Tenint en compte que no s’ha fet aquest pas en la investigació, l’Estat ha fallat a l’hora de complir les seves obligacions sota l’article 8 de la Convenció”, diu la sentència.

Els demandants acusaven Espanya de vulnerar els drets a la intimitat, la llibertat d’expressió i a un judici just, però el TEDH només els ha donat la raó pel que fa al primer. Segons el Tribunal, l’argument pel qual els demandants consideraven que s’havia vulnerat el seu dret a la llibertat d’expressió estava “manifestament infundat”, mentre que el de vulneració a un judici just considera que “no era necessari examinar-lo”.

El TEDH ha condemnat Espanya a pagar 4.200 als demandants per danys i 3.993 euros en concepte de costos i despeses.