L’Espai Endesa de Barcelona va acollir aquest dimecres el lliurament de la tercera edició dels premis de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, el qual va servir per reivindicar el paper del mig miler de capçaleres que s’aixopluguen sota les tres entitats que conformen la Federació d’Associacions d’Editors (APPEC, AMIC i ACPC), de nou sota el lema Som la veu, som país, som futur.

Enguany, el jurat ha distingit El Temps com a millor revista de 2015; El Vallenc, com a millor mitjà comarcal; La Fura, com a millor publicació gratuïta, i NacióDigital com a millor mitjà digital. 

En la resta de categories, el jurat ha premiat el grup Capgròs Comunicació com a millor empresa editora; el periòdic mensual gratuït SE7 com a millor nova publicació, i ha atorgat el guardó al millor treball periodístic a La fugida dels refugiats jueus durant la II Guerra Mundial a través dels Pirineus i Barcelona, publicat a la revista cultural l’Erol.

Per la seva part, la junta de la Federació d’Associacions d’Editors ha atorgat el premi especial a una persona a la fotoperiodista Joana Biarnés, i el premi especial a una institució ex aequo a Som Escola, Escola Valenciana, La Bressola i l’Assemblea de Docents de les Illes Balears.

Finalment, durant la Nit de les Revistes i la Premsa en Català es van lliurar reconeixements als 25 anys de 777Comunica, Auriga i El Triangle, i als 50 anys de Vèrtex.

En el decurs de la vetllada també es van atorgar els premis a les millors portades de revista i de premsa, escollides per votació dels assistents, que van ser per a Viure en Família i l’Ara, respectivament.

En aquesta edició dels guardons s’havien presentat un total de 71 candidatures de mitjans associats a alguna de les tres entitats que conformen la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals.

Certificació de l’espai català de comunicació

En l’acte, el vicepresident de la Federació i president de l’APPEC, Lluís Gendrau, va reivindicar que l’organització aplega 500 capçaleres que “dibuixen, consoliden i certifiquen l’existència de l’espai català de comunicació arreu dels Països Catalans”. A més va anunciar l’obertura de l’iQuiosc.cat a totes les escoles dels territoris de parla catalana, tal i com ja s’ha fet amb les biblioteques: “La primera baula necessària i imprescindible per entendre, conèixer i fer-nos nostres les revistes i la premsa en català”, va reconèixer.

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va remarcar la necessitat de tenir ciutadans informats que siguin capaços de prendre part de la vida política i, en aquest sentit, va destacar el paper que juguen la premsa comarcal, de proximitat i les revistes. Forcadell també va demanarals assistents que defensin “les llibertats tan individuals com col·lectives” i que “no tanquin les pàgines de les publicacions a les injustícies socials”.

Finalment, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va destacar l’audàcia i el coratge que tenen els editors de premsa i revistes en català, els quals, va assegurar, també “ens ajudaran a fer-nos lliures”.

El jurat estava presidit per Carles Duarte, president de CoNCa i de la Fundació Lluís Carulla, i format per Miquel Martín Gamisans, secretari general de Mitjans de Comunicació; Josep M. Vall, assessor de Cultura de la Diputació de Barcelona; Eugeni Cabanes, director de comunicació d’Endesa a Catalunya; Joan Ventura, director adjunt d’El Punt Avui d’informació cultural; Núria José, membre de la junta de govern del Col·legi de Periodistes; Mariana Eidler, cap de l’àrea de projectes de l’Elisava; Ramon Grau, president de la Federació i de l’AMIC; Carme Paltor, vicepresidenta de l’ACPC; Lluís Gendrau, president de l’APPEC i vicepresident de la Federació, i Esteve León, assessor del Departament de Cultura, que actuava com a secretari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram