El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna dictada per l’Audiència Provincial de Barcelona el 2008 contra el periodista Federico Jiménez Losantos per danys a l’honor i la imatge d’Esquerra. La condemna inclou una indemnització de 60.000 euros que la formació destinarà a una fundació sense ànim de lucre.

En l’article Requisa de armas, publicat a El Mundo el 4 d’octubre del 2007, el periodista acusava el partit republicà de tenir armes a les seves seus per “acovardir” o fins i tot “matar adversaris polítics”. A més, afirmava que ERC tenia entre els seus càrrecs directius “pistolers sense penedir de Terra Lliure”.

Segons la sentència, la llibertat d’expressió de Jiménez Losantos no pot prevaldre sobre el dret a l’honor, en considerar que les acusacions de l’article són d’extrema gravetat. A més, els magistrats conclouen que les paraules del locutor suposen un “greuge innecessari de la dignitat o el prestigi” d’Esquerra.

Article irònic

El periodista havia recorregut les sentències anteriors argumentant que l’article havia estat escrit en un estil caracteritzat per la sàtira i la ironia. La seva publicació a El Mundo es va produir després que es detingués a dos joves militants de les JERC acusats d’haver enviat al domicili del president de Ciutadans, Albert Rivera, una fotografia seva amb una bala incrustada, els quals el partit va expulsar.

La sentència considera que la detenció de dos militants d’un partit, que no han estat condemnats, “no pot fer predicable la mateixa conducta a la resta de l’organització”.

Amb tot, la sentència sí dóna la raó a Jiménez Losantos pel que fa al seu recurs contra l’obligació de publicar la sentència íntegra en diversos mitjans de comunicació. Així, el Tribunal decreta que es publiqui a El Mundo l’encapçalament, la sentència i tres paràgrafs de la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona.