El Jutjat Social número 14 de Barcelona ha donat la raó a set treballadors de BCN Audiovisual, del Grup Lavinia, que havien presentat denúncia per “cessió il·legal” a Informació i Comunicació de Barcelona, l’empresa municipal gestora de BTV.

Es tracta de la segona sentència en aquest sentit, però és la primera que afecta els treballadors subcontractats a través de Lavinia, que són la gran majoria a BTV. La primera sentència, de novembre de 2015, afectava a quatre treballadors d’Antena Local, filial de Mediapro, ja acomiadats.

La nova resolució insta ICB a internalitzar els set afectats, la majoria del comitè d’empresa, i admet les respectives antiguitats que reclamaven. Les demandes es van presentar el desembre de 2014 –el judici es va celebrar el passat juliol– i des d’aleshores uns 150 treballadors han presentat denúncia perquè se’ls reconegui que treballen a BTV i no a la productora en la qual estan contractats.

No es reconeix l’homologació salarial

Entre la primera sentència i la nova hi ha una diferència important. Mentre que en la dels treballadors d’Antena Local s’establia que la internalització s’executés amb els sous de la plantilla d’ICB, en la dels de BCN Audiovisual es resol que s’incorporin amb les actuals retribucions. Els treballadors expliquen que, malgrat tractar-se del mateix Jutjat en ambdós casos, la primera sentència va ser dictada per la magistrada titular, mentre que en la segona va ser un jutge substitut.

Els demandants ja han anunciat que presentaran recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè entenen que al negar l’homologació de sous s’incompleix l’article 43.4 de l’Estatut dels Treballadors, quan diu que “els drets i obligacions del treballador a l’empresa cessionària seran els que corresponguin en condicions ordinàries a un treballador que presti serveis al mateix o equivalent lloc de treball”.

El comitè d’empresa considera que, si se’ls mantinguessin les actuals condicions en la internalització, “hi hauria treballadors de primera i de segona a la societat municipal i al grup d’empreses de l’Ajuntament, cosa que seria injusta, il·legal i contrària a l’equitat”.

Divergències en les negociacions

Malgrat la nova sentència no reconeix l’homologació salarial, els representants dels treballadors consideren que aquesta sentència és un “nou èxit” en el camí cap a la internalització de la plantilla. Des del passat abril, hi ha una mesa negociadora entre la direcció i el comitè d’empresa per abordar la qüestió, i al juliol l’Ajuntament va posar en marxa el procés per modificar el contracte programa per fer-ho possible..

En les converses mantingudes fins ara hi ha dos grans esculls, segons expliquen fonts del comitè. Un és, precisament, l’equiparació salarial que reclamen els treballadors externalitzats, la qual la direcció es nega a assumir. L’altre és respecte la xifra: mentre ICB parla d’internalitzar uns 180 treballadors, el comitè d’empresa vol que siguin tots els al voltant de 230 professionals subcontractats que actualment treballen a les instal·lacions BTV. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram