Maldita.es ha posat en marxa un nou projecte, Maldita Migración, per lluitar contra els rumors i la desinformació en matèria de migracions i refugi difosos a través dels mitjans i les xarxes socials.

Com la resta de branques del projecte periodístic (Maldita Hemeroteca, Maldito Bulo, Maldita Ciencia, Maldito Dato), Maldita Migración analitzarà possibles desinformacions denunciades per la ciutadania a través de les xarxes aplicant tècniques de verificació i seguint la metodologia del fact-checking.

Posteriorment, l’equip de Maldita.es elaborarà desmentits amb informacions i fets contrastats. A més, farà peces de context per entendre com afecta la desinformació a les persones migrants, i elaborarà un butlletí quinzenal per mantenir la seva comunitat alerta sobre els rumors circulen.

La iniciativa compta amb el suport d’Oxfam Intermón, així com amb la col·laboració de la secció Desalambre d’eldiario.es i el programa Julia en la Onda d’Onda Cero, per tal de donar una major difusió de les verificacions i els continguts del projecte.

“Un de cada tres rumors pels quals ens pregunta la nostra comunitat té a veure amb potencial desinformació sobre migracions”, assegura Clara Jiménez, cofundadora de Maldita.es. “Creiem que, en un any electoral, l’opinió pública necessita informació contrastada per poder prendre decisions informades. Comptem amb eines que ens permeten respondre i interactuar tant en mitjans tradicionals com a través de xarxes i de serveis de missatgeria com WhatsApp, un entorn en què els rumors es mouen amb una rapidesa que espanta i amb les seves pròpies dinàmiques i llenguatges”, afegeix.

“Les víctimes d’aquesta manipulació, que moltes vegades està curosament planificada, són en molts casos persones vulnerables dels col·lectius migrants i refugiats”, afirma Eva Garzón, responsable de desplaçament global d’Oxfam Intermón. “Per això considerem part de la nostra obligació contribuir a que la ciutadania tingui accés a dades i notícies fiables, d’acord amb la realitat d’un fenomen que des Oxfam Intermón veiem com un bé comú, i mai com un problema”, defensa.