‘Kamloops Residential School’ d’Amber Bracken, Premi World Press Photo de l’Any.

La Fundació Photographic Social Vision organitza per 18a vegada a Barcelona l’exposició World Press Photo, que presenta una selecció d’imatges dels prestigiosos premis de fotoperiodisme, termòmetre del context social mundial. La mostra es pot visitar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona fins a l’11 de desembre, ampliant així en una setmana el període d’obertura.

En aquesta edició, Photographic Social Vision amplia de nou el programa de visites guiades presencials que s’ofereixen, sempre amb reserva prèvia, tant al públic general (enguany també en caps de setmana) com a centres educatius i a empreses (en aquest cas, a porta tancada).

Una de les temàtiques destacades del World Press Photo 2022 és la reivindicació del llegat històric de les comunitats indígenes i la vigència actual de les cultures tradicionals i els coneixements ancestrals, juntament a altres qüestions identitàries. Un altre dels grans temes és la crisi climàtica i mediambiental i els seus efectes en diversos punts del planeta. També es troben referenciats diferents conflictes bèl·lics i moviments de protesta ciutadana, com de costum en la mostra.

Nou format

Enguany, el certamen ha canviat el seu model de concurs per assegurar una major representació, diversitat i equilibri d’autors i treballs. Per afavorir la representació mundial, s’han jutjat les candidatures a través d’un sistema regional repartit en sis zones geogràfiques: Àfrica, Àsia, Europa, Amèrica del Nord i Central, Amèrica del Sud, i Sud-est Asiàtic i Oceania.

A més, el concurs ha eliminat les tradicionals categories temàtiques i les noves es basen en el format: Fotografies individuals (que opten al World Press Photo de l’any), Reportatges gràfics (que presenten una història formada per 3-10 fotografies), Projectes a llarg termini (que retraten un mateix tema durant com a mínim tres anys, amb entre 24 i 30 fotografies), i Format obert (que engloba diferents tipus de narrativa, com per exemple imatges d’exposició múltiple, collages fotogràfics, documentals interactius i vídeos documentals curts).

Aquestes categories basades en el format abasten totes les temàtiques d’edicions anteriors del concurs (temes contemporanis, notícies d’actualitat, medi ambient, naturalesa, retrats i esports) i permeten la inclusió de qualsevol altra temàtica, destaca l’organització.

Premiats

El World Press Photo 2022 ha rebut 64.823 imatges de 4.66 fotògrafs de 130 països. El concurs ha concedit 24 premis regionals i quatre globals (triats entres els guanyadors regionals).

Els quatre guardonats globals, són: Escola Residencial de Kamloops d’Amber Bracken per a The New York Times (premi a la foto de l’any); Salvar els boscos amb foc (Saving Forests with Fire) de Matthew Abbott per a National Geographic/Panos Pictures (reportatge gràfic de l’any); Distòpia amazònica de Lalo de Almeida, per a Folha de São Paulo/Panos Pictures (projecte a llarg termini), i La sang és una llavor d’Isadora Romero (format obert).