El Consell d’Informatius de TVE ha demanat la destitució del director de RTVE Catalunya, Eladio Jareño, així com la dels responsables dels informatius del centre de producció de Sant Cugat “com a autors d’un acte de censura que contravé les normes deontològiques de l’Estatut d’Informació” de la corporació.

Els fets es remunten al passat 13 d’abril, quan el director de l’agència de detectius Método 3, Francisco Marco, va comparèixer davant la comissió d’investigació del Parlament sobre el frau i l’evasió fiscals i les pràctiques de corrupció polítiques. Marco va acusar Alícia Sánchez-Camacho i el seu entorn d’haver contractat la gravació, al restaurant La Camarga, de la conversa que la presidenta popular va mantenir amb María Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola.

Els seus talls de veu, però, no van sortir ni a L’informatiu en desconnexió per a Catalunya de les 14 h ni al Telediario estatal de les 15 h. Segons va explicar CCOO fa uns dies, cinc minuts abans del teleinformatiu català, Eladio Jareño va prohibir que s’emetessin els talls previstos amb la intervenció de Marco, una prohibició que, segons el sindicat, també va arribar a Madrid, mentre la gran majoria de mitjans va cobrir abastament la compareixença del director de Método 3. CCOO també va denunciar que ningú amb alguna responsabilitat dins la cadena s’havia oposat a l’ordre de Jareño.

Tant el sindicat com el CdI, recorden que, abans de ser repescat el passat novembre com a director de RTVE a Sant Cugat, Jareño era coordinador de presidència i comunicació del PP català i una de les persones de màxima confiança de Sánchez-Camacho, formant part de l’entorn de la dirigent popular quan es va produir l’enregistrament de La Camarga.

El Consell d’Informatius de TVE entén que, amb el seu nomenament com a director de RTVE a Catalunya, es va produir “un conflicte d’interessos que perjudica directament el deure dels professionals d’oferir una informació rigorosa, neutral, imparcial, plural i independent de qualsevol grup polític, econòmic o de pressió”, tal com recull el Manual d’estil de la corporació pública.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram