Aquest dimecres ha fet un any que eldiario.es es va posar en marxa. En aquests 12 mesos de vida, el projecte periodístic impulsat per Ignacio Escolar ha aconseguit ser sostenible registrant unes pèrdues de només 379 euros. Un resultat “moltíssim millor” del que esperaven, segons reconeix el seu director.

Ja en els primers quatre mesos, fins al desembre de 2012, el digital tan sols havia perdut 5.094 euros, una quantitat petita per les característiques del projecte i molt allunyada dels 80.992 euros negatius que preveia elpressupost inicial.

En concret, durant el primer any (de l’1 de setembre de 2012 al 31 d’agost de 2013), eldiario.es ha ingressat 841.744 euros i n’ha gastat 842.123, segons ha comunicat Escolar en una carta dirigida als socis.

La importància dels associats

Actualment, el mitjà, que té al voltant de 2 milions d’usuaris únics mensuals segons OJD, compta amb 5.290 socis, els quals, descomptades les comissions del sistema de pagament, han aportat 258.149 euros, un 30,7% del total dels ingressos d’aquests primers 12 mesos. A banda, l’editora ha facturat 575.254 euros en publicitat i 8.342 euros per les vendes del primer número de la revista impresa Cuadernos.

Escolar destaca el paper que han tingut els socis perquè el diari sigui “realment lliure” i accessible a la resta de lectors (no es cobra pels continguts). “Cap anunciant per separat pesa tant en els nostres comptes com perquè no puguem prescindir-ne si pretengués comprar alguna cosa més que els nostres espais publicitaris”, afegeix.

Futur increment de salaris

Pel que fa a la despesa, 361.967 euros s’han destinat als salaris i la Seguretat Social dels treballadors, i 164.137 a despeses generals (oficina, ordinadors, telèfons, electricitat, desplaçaments, etc.).

El director remarca que els ingressos extres que obtenen els destinen a millorar eldiario.es, ampliant el seu equip i la cobertura informativa. Així, dels 12 treballadors inicials a la redacció s’ha passat a 21, dels quals 17 treballen a jornada completa amb contracte indefinit i quatre són becaris a mitja jornada.

El sou mitjà és de 2.029 euros bruts al mes, el més baix de 1.071, i la diferència entre aquest i el sou més alt és d’un a tres. Per la seva part, els becaris cobren 300 euros nets. En aquest sentit, Escolar assegura que s’ha compromès amb la redacció a què el proper any no s’augmentarà la plantilla sense abans pujar els sous més baixos.

Propera edició al País Valencià

Totes aquestes xifres estan al marge de les edicions que s’han llançat a Catalunya, Andalusia, País Basc, Galícia i Canàries. Entre totes elles, sumen una trentena de periodistes més. A banda, a l’octubre es llançaran edicions per al País Valencià i Castella-la Manxa, i s’estan treballant futures edicions per a Astúries i Castella i Lleó.