El digital elDiario.es ha canviat el model de subscripció. El mitjà incorpora un mur de pagament pel qual es limita a deu el nombre d’articles mensuals gratuïts (excloses la portada i les edicions locals associades). Si es vol accedir a més continguts, caldrà associar-s’hi.

Amb tot, elDiario.es deixa la porta oberta perquè aquells que tinguin pocs recursos (estudiants, aturats, persones amb ingressos baixos, etc.) puguin accedir als continguts amb la quota reduïda que escullin o fins i tot zero. “No volem deixar ningú enrere perquè no pugui pagar”, diu el fundador i director d’elDiario.es, Ignacio Escolar.

“No canvien els nostres principis: la informació és un servei públic que també ha d’emparar a aquells que no poden permetre gastar ni tan sols 8 euros al mes, molt menys del que abans costava la premsa en paper. Però demanem un major compromís als nostres lectors per blindar la independència de elDiario.es, el seu futur i la seva sostenibilitat”, argumenta.

Això sí, el mitjà no controlarà si els associats realment encaixen en alguns dels supòsits per no pagar els 8 euros mensuals. “Confiem en la nostra comunicat, que ens ha demostrat més que sobradament el seu enorme compromís amb elDiario.es”, diu Escolar.

El director del digital creu que “seran molt pocs” els que mentiran sobre la seva situació per seguir accedint a tots els continguts gratuïtament. “Prefereixo aquest problema –que hagi algú que s’aprofiti de les quotes que aporten els altres socis– a optar per un mur de pagament com el que estan aplicant els altres mitjans, que deixi fora a qui realment no s’ho pot permetre”, raona.

Amb aquest canvi de model es busca implicar a tots els lectors d’elDiario.es en la seva sostenibilitat, davant la davallada dels ingressos provocada per l’impacte de la crisi sanitària de la Covid-19.