Foto: Miquel Millan / Diputació de Girona

El vincle entre Salvador Dalí i la ciutat de Figueres, un reportatge periodístic i fotogràfic sobre la supervivència del món rural i espais que desapareixen, una fotografia sobre la sequera, i un episodi sobre la Guerra Civil a la Cerdanya han estat alguns dels treballs distingits en la 15a edició dels Premis Carles Rahola de comunicació local, organitzats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Els guardons es van lliurar dijous en un acte a l’Auditori de Girona.

Enguany, el guardó al millor treball en premsa ha estat per a Clara Pedrosa Hernàndez amb El llegat d’una casa de frontera, publicat a La Mira, del qual el jurat diu que “suposa una immersió exhaustiva en una història de molts segles de pervivència en el món rural”, tot destacant el treball fotogràfic que l’acompanya.

El Premi Miquel Diumé al millor treball en ràdio s’ha concedit al programa Ui, si aixequés el cap, de Ràdio Capital de l’Empordà, a càrrec d’Adrià Pujol Cruells, Martí Saguer Capell, Miquel Curanta Girona i Toni Sellas Güell. El veredicte valora que l’espai “té un gran plantejament de guió, un gran treball de locució i un gran treball sonor al darrere”.

En aquesta modalitat s’han fet sengles mencions especials per la seva “singularitat” als dos treballs finalistes: a I aquesta veu?, de Josep Plazas i Josep Guardiola, que s’emet a diverses emissores locals; i Faldilles alineades, de Girona FM, d’Emma Granyer i Burrassó, Clara Julià i López, i Clara Vicenç i Romaguera.

Per la seva part, en la categoria de televisió s’ha guardonat el documental Les bruixes del futbol, de Pedro Toro Coll, emès pel canal Esport3, per “haver descobert els orígens de l’esport femení des d’una perspectiva inèdita, vinculant la història del món local amb la informació d’actualitat, i posant el focus sobre les dones que n’han estat pioneres en un tema molt actual”.

El premi al millor projecte de comunicació periodística s’ha atorgat a Àngel Madrià Roura i Josep Playà Maset per Els últims secrets de Dalí, per “la importància que pot assolir aquest treball en el coneixement de la relació de Salvador Dalí i la ciutat de Figueres”.

En aquesta edició, el guardó a la millor fotografia de premsa se l’ha endut Dolors Gibert Viñolas, amb Sequera, perquè “en una sola imatge explica l’essència d’una problemàtica molt actual i la nostra impotència col·lectiva per fer-hi front”, segons el jurat.

Pel que fa al premi a la millor informació digital, les guanyadores han estat Teresa Turiera-Puigbò Bergadà i Neus Aldeguer Turiera-Puigbò amb Els fets del Còrrec del Gavatx. Un episodi de la Guerra Civil a la Cerdanya, del blog de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, per ser “un treball molt ben plantejat d’uns fets poc coneguts que, des d’una perspectiva personal, assoleixen una dimensió universal”.

Finalment, com a iniciativa de comunicació institucional s’ha distingit Glam Cooperativa de Comunicació i Disseny per Som de Salt, una iniciativa de la Comunalitat Urbana de Salt, de la qual es destaca que “incideix directament en el poble que representa, i que té una gran capacitat per reflectir la diversitat de la seva comunitat d’una manera inclusiva, i amb un disseny fresc i original”.

Totes les categories estan dotades amb 1.000 euros, llevat del premi al millor projecte de comunicació periodística, amb 2.000 euros.

El jurat dels 15ns Premis Carles Rahola estava integrat pel llibreter i comunicador Guillem Terribas (president); Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Ramon Girona, vicedegà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona (secretari); Jordi Grau, president de la Demarcació de Girona del CPC; Sílvia Omedes, fundadora i directora de Photographic Social Vision; els periodistes Pep Prieto i Magda Gregori; i Jordi Prat, tècnic de comunicació i protocol de la Diputació de Girona.

Beca Carles Rahola

La desena edició de la Beca dels Premis Carles Rahola s’ha atorgat a Anna Teixidor Colomer per La fi de la memòria escrita. De la mort del paper al TikTok. La premsa de l’Alt Empordà (1880-2019). Catàleg de periòdics, editors, redactors i impressors.

El jurat ha guardonat aquest projecte per ser un “treball sòlid, que genera coneixement i ofereix una sistematització de la informació de qualitat i interès”.

La beca es dirigeix a projectes de recerca sobre la història del periodisme a les comarques gironines i d’assaig sobre la comunicació local i comarcal, està dotada amb 3.000 euros, i convocada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració del Col·legi i la Diputació.

En la gala de lliurament dels premis i la beca Carles Rahola van intervenir el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Jordi Grau, i l’alcalde de Girona, Lluc Salellas. L’acte va ser presentat per dos dels integrants del pòdcast La sotana, Manel Vidal i Andreu Juanola.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram