El grup parlamentari socialista va presentar dimarts una proposició no de llei al Congrés dels Diputats per articular un pla d’ajuts als mitjans de comunicació. Malgrat tots els portaveus dels grups parlamentaris van defensar el paper fonamental dels mitjans i que “sense periodisme no hi ha democràcia”, la proposta va ser rebutjada amb els vots contraris de PP, UPN i Foro Asturias i l’abstenció d’UPyD.

La proposició plantejava la necessitat d’elaborar un informe sobre la situació econòmica dels mitjans, així com de les condicions laborals dels professionals. També proposava reprendre el diàleg amb les empreses per establir un marc d’ajuts per dinamitzar el sector, entre els quals mecanismes per afavorir la transició als suports digitals i la renovació tecnològica; l’aplaçament o el fraccionament de quotes de la Seguretat Social; habilitar línies de crèdit i ajuts financers específics de l’ICO per a empreses i autònoms, o ajuts a projectes d’I+D+i.

El PP presenta la seva pròpia proposició

Després de rebutjar la proposta del PSOE, la diputada popular Macarena Montesinos va anunciar que en un mes i mig el seu partit presentaria la seva pròpia iniciativa per ajudar el sector davant el Congrés. La proposta del PP inclourà l’elaboració d’un informe sobre la situació dels mitjans que posi especial atenció en la solució de problemes, com ara la compensació per l’ús de continguts per part de cercadors i agregadors d’internet.

A més, promourà un pla de dinamització professional amb cursos específics per a periodistes aturats, i s’instarà el Govern a adoptar les mesures pertinents perquè les empreses del sector puguin acollir-se a les mesures d’estímul a l’emprenedoria i la internacionalització aprovades recentment per l’Executiu de Mariano Rajoy.

La FAPE carrega contra el PP

La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) ha rebutjat aquest dimecres el “comportament” dels grups que van votar en contra o es van abstenir de la proposta socialista per ajudar els mitjans a afrontar la crisi.

A més, retreu al PP que rebutgés la proposta del PSOE i que n’ofereixi una d’alternativa que “deixa els objectius de la iniciativa socialista totalment descafeïnats perquè no aborda els problemes des de l’arrel”.

Per això, la FAPE insta el grup popular a reconsiderar la seva posició i a millorar la iniciativa i incloure en la seva proposta “mesures efectives”, deixant per a la futura reforma de Llei de la propietat intel·lectual la compensació per l’ús de continguts per part dels cercadors d’internet.