La Conferència Episcopal acaba de comprar el 51% de 13tv, la televisió generalista d’orientació catòlica que va arrencar a finals de novembre. L’operació ha suposat una inversió d’uns quatre milions d’euros, i s’emmarca en l’ampliació de capital que va llançar la televisió el passat 17 de febrer. Tot i que el termini de subscripció finalitzava el 16 d’abril, els bisbes espanyols no han volgut arriscar-se a què les noves accions anessin a parar a altres mans.

Aquest 51% es suma al 8% que ja tenia la Cope a 13tv, de manera que la Conferència Episcopal tindria indirectament el 59% de la cadena catòlica. El 41% restant queda en mans de l’equip fundador: a part de la Cope, el grup de Nicola Pedrazzoli, propietari també del Canal Català TV; un grup liderat per l’expresident d’Antena 3 José María Mas Millet; un altre que lidera l’empresari Antonio Marín, i Ujue Producciones, d’Álex Samanes, exdirector de Popular TV i director general de la cadena.

L’entrada dels bisbes es produeix en una transició planificada per reconduir la seva inversió en televisió des de les actuals freqüències de Popular TV cap a 13tv. De fet, segons informa PRNoticias, el 31 de desembre desapareixerà Popular TV com a xarxa d’emissores de la Cope, de manera que les seves set cadenes (València, Madrid, Galícia, La Rioja, Navarra i Múrcia) passaran a ser independents. Amb tot, Popular TV no desapareixeria, tot i que en principi sí ho faria la marca i gran part de la producció pròpia. En aquesta transició, segons el digital també s’inclouria la migració de bona part dels treballadors cap a 13tv.

La Conferència Episcopal s’hauria fet amb el paquet accionarial en lloc de la Cope per no comprometre ni interferir en l’actual moment que viu l’emissora, que s’enfronta a un ERO temporal i que està tornant als beneficis.

De moment, 13tv seguirà capitanejada per Samanes, però es crearà un òrgan de supervisió de la pròpia Cope dependent del president de l’emissora i vicesecretari d’assumptes econòmics de la Conferència Episcopal, Fernando Jiménez Barriocanal, que després de la transició serà qui controlarà el grup audiovisual resultant.