L’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) ha posat en marxa al seu web una campanya de recollida de signatures demanant que es racionalitzin els horaris televisius, s’avanci el prime time, i evitar en horari nocturn els programes dirigits a menors.

L’AUC considera que la racionalització horària és “fonamental” per a la qualitat de vida, la salut, la conciliació de la vida laborar i personal i també per a la millora de la productivitat.

“Les cadenes de televisió no poden considerar-se responsables últimes de les poques hores de son i de l’hàbit de tranuitar tan generalitzat entre els espanyols, però no hi ha dubte de la seva influència en l’organització dels horaris en el dia a dia, especialment en el període vespertí i nocturn”, assegura l’associació.

Sobre els programes per a menors, l’AUC vol que aquests no s’emetin a partir de les 22 h, perquè fomenten el consum nocturn de televisió entre nens i nenes “amb els efectes negatius per a la salut i el rendiment escolar que puguin derivar-se d’un descans insuficient”. A més, remarca que el consum nocturn incrementa les possibilitats que accedeixin a continguts “inadequats”.

Rebuig de les cadenes

Les firmes recollides en la campanya es remetran a la ministra de Sanitat, Assumptes Socials i Igualtat, Ana Mato, a qui s’insta a promoure un acord d’autoregulació entre les cadenes amb les seves demandes. De fet, fa poc Mato ja va proposar a les privades avançar el prime time, però aquestes ho van rebutjar assegurant que “són els ciutadans els que marquen les pautes i tendències en els horaris d’emissió, i no al contrari”.

La iniciativa de l’AUC no és l’única que hi ha en marxa amb aquests propòsits. L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (TAC) i la plataforma Ara és l’Hora van endegar fa uns dies una campanya per insistir a les televisions en l’avançament del prime time. En aquest cas, la recollida de firmes va dirigida al directius de Mediaset, Atresmedia, 8tv, TVE i TV3. A més, convida especialment les cadenes públiques a ser les primeres “en actuar”.