Per molt que les capçaleres de Vocento i Planeta competeixin a mata-degolla en espanyolitat i en recolzament a Mariano Rajoy per treure’s lectors, finalment les dues podrien acabar agermanades.

Des de fa un any, directius d’ambdues empreses han mantingut converses per explorar diferents vies de col·laboració entre ABC i La Razón, entre elles la possibilitat d’una fusió. Aquests contactes s’haurien intensificat aquest estiu, segons informa el diari Ara de fonts pròximes a l’operació. A la taula de negociació seuen el conseller delegat de Vocento, Luis Enríquez, i el president de La Razón, Mauricio Casals.

Si finalment es concretés l’opció de la fusió, La Razón quedaria absorbida per l’ABC, que té un major pes històric i ven més del doble. Amb tot, Vocento, que al 2007 va avortar una fusió entre ambdues capçaleres, ara és la part més interessada en què aquesta es produeixi: elimina competència en plena crisi i, si hi hagués un mínim transvasament de lectors, podria fins i tot superar l’altra gran diari de la dreta espanyola, El Mundo.

Amb tot, José Manuel Lara Bosch inicialment hauria rebutjat totes les propostes d’Enríquez, segons va assegurar a l’agost Casals a El Confidencial. El digital també apuntava que el president de Planeta confiava plenament en el futur de La Razón i no tenia intenció de desprendre-se’n ni de deixar-lo desaparèixer.

Més inversemblant sembla la teoria del digital Hispanidad, que apunta que les converses entre ABC i La Razón són una “cortina de fum” per a una altra operació: la fusió entre Vocento i Prisa.