Marta Maneu, Pol Gise i Inès Mateu durant una taula rodona.

El Teatre Xesc Forteza de Palma va acollir dissabte LaTroca, la primera trobada de joves creadors de continguts digitals en català. La iniciativa va aplegar més d’un centenar de persones per conèixer i compartir experiències, generar projectes i fer créixer la xarxa de creadors.

Els representants de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana, Beatriu Defior, F. Xavier Vila i Rubén Trenzano, respectivament, van donar la benvinguda reivindicant la necessitat d’acompanyar des de les institucions la tasca que fan els joves creadors en llengua catalana.

El programa en les quals tiktokers, youtubers, instagramers, gamers, streamers i podcasters d’arreu dels Països Catalans van explicar les seves experiències de creació, van exposar la situació en què es troben i les seves reivindicacions, i van parlar de la necessitat de crear xarxa entre l’esfera catalanoparlant en l’àmbit de la creació de continguts digitals.

“Per tenir èxit com a creador en català has de ser molt millor empresari que creador. No hi ha finançament privat, trobem a faltar les empreses”, va apuntar Pol Gise a LaTroca.

“Al principi feia contingut amb referències de Catalunya i pensant en tenir públic proper parlava, per exemple, de les universitats. Ara vull fer el mateix contingut que fa tothom en qualsevol país: un dia amb mi? Doncs un dia amb mi!”, va dir Berta Aroca.

“En format pòdcast hi caben discursos i veus que sovint no tenen cabuda als mitjans tradicionals”, va defensar Març Llinàs. Per la seva part, Carmen Alonso va assenyalar que “com més coses es fan, més barreres es trenquen. A partir de LaTroca escoltaré continguts catalans i balears.”

Després d’un dinar de germanor, es va enregistrar un programa en directe amb els creadors del pòdcast Tabac i Sobrassada, que va comptar amb la intervenció de participants i convidats a LaTroca. La trobada va cloure amb l’actuació del grup RapRural.

La iniciativa ha estat impulsada conjuntament pels governs de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià a través de les respectives direccions generals de política lingüística, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, l’Obra Cultural Balear, IB-Jove i la Fundació Deixalles.