Neus Rossell, Peyu i Jair Domínguez d’‘El búnquer’, amb el director de Catràdio, Jordi Borda (foto: 3Cat).

La gala de la 70a edició dels Premis Ondas, celebrada dimecres a la nit al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, va estar protagonitzada pels discursos reivindicatius de bona part dels guardonats. Enguany, els premis de Radio Barcelona han distingit el programa El búnquer de Catràdio, presentat per Jair Domínguez, Peyu i Neus Rossell; el documental Unzué. L’últim equip del Juancar, de Televisió de Catalunya, i el programa d’entreteniment LateXou de TVE Catalunya presentat per Marc Giró.

Els discursos dels responsables d’El búnquer van ser tots tres en català i de caire reivindicatiu catalanista, especialment el d’en Peyu, que guarnit amb barretina i espardenyes de set vetes va criticar els membres de la cultura espanyola presents a la gala. “De vegades se us ha trobat a faltar”, els va dir.

“Potser per por de perdre quatre vots o de vendre quatre entrades”, va opinar. “Teniu un públic de 40 milions de persones, nosaltres fa anys que vivim amb un públic de dos milions de catalanoparlants i es pot viure bé. Si la por és a perdre els vots dels quatre idiotes que criden ‘viva Franco’ a Madrid, potser hauríem d’anar perdent la por”, va afegir entre els aplaudiments del públic.

Un dels moments emotius de la nit el va facilitar l’exfutbolista Juan Carlos Unzué, malalt d’ELA i protagonista del documental de TV3 Unzué. L’últim equip del Juancar. En la seva intervenció va recordar que fa tres setmanes es va registrar al Congrés dels Diputats una nova proposició de llei ELA: “Esperem que tots els partits la facin seva i que la facin efectiva el més aviat possible, perquè si alguna cosa no tenim els malaltes d’ELA és temps”. Unzué també va tenir un agraïment especial per a les persones que cuiden els malalts.

També va rebre un Ondas el programa d’entreteniment LateXou, que elabora TVE Catalunya i presenta Marc Giró. “Em sento Nabucodonosor”, va dir un Giró entusiasmat, que va anunciar que l’any que ve l’equip es tornarà a presentar als premis perquè s’ho han passat “bomba”. Giró va reivindicar la televisió en català feta a TVE Catalunya.

En clau catalana, l’actriu Úrsula Corberó va ser reconeguda com a millor intèrpret femenina en ficció pel seu paper de Rosa Peral a El cuerpo en llamas, la sèrie per a Netflix que basada en l’anomenat crim de la Guàrdia Urbana. L’actriu va agrair l’equip de la sèrie per donar-li la “llibertat per poder interpretar aquest personatge tan complex”. En la part reivindicativa del discurs, Corberó es va adreçar “als de dalt”. “Parleu i enteneu-vos. Si us plau, no més guerres”, va indicar.

Les crides a favor de la pau i de la cultura van protagonitzar nombrosos discursos d’agraïment dels premiats. L’actor Juan Diego Botto va afirmar que “els terribles atacs de Hamàs” no poden “justificar” les morts a Palestina, una crida a la qual es va sumar el cantant Jorge Drexler. “No prestem el nostre consentiment. Exigim una aturada de les hostilitats permanent”, va apuntar sobre la guerra a la Franja de Gaza.

Els Ondas premien ‘El búnquer’, ‘Latexou’ i ‘Unzué. L’últim equip del Juancar’
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram