La Comissió Europea està estudiant una sèrie de compromisos de Google que busquen posar fi a la investigació per abús de posició de domini oberta el novembre del 2010 i evitar una sanció. Els editors de diaris i revistes d’Espanya i Alemanya, recolzats per associacions d’editors de diferents països europeus, s’han mostrat “extremadament preocupats” per l’examen que realitza la CE, i li han demanat que eviti pactar i que garanteixi la “total aplicació” de la normativa comunitària de competència.

Segons els editors, el paquet de compromisos de Google “posen en risc” el futur de l’economia digital europea i són un “obstacle” per a la consecució del objectius de l’agenda digital de la CE.

Brussel·les considera que l’empresa estatunidenca podria estar violant normes comunitàries per donar prioritat als seus anuncis i aprofitar continguts aliens en el seu propi benefici, entre d’altres.

Les “millores” del cercador

Segons la CE, la nova proposta de Google fa que els enllaços a les pàgines de tercers siguin més visibles; preveu un mecanisme de subhasta dels espais dedicats a la competència; facilita més la possibilitat d’excloure els continguts d’altres pàgines utilitzades pel cercador, i relaxa les condicions dels seus acords amb editors o els referents a campanyes publicitàries.

A principis d’octubre, el vicepresident de la CE i responsable de Competència, Joaquín Almunia, va assegurar que si les propostes “millorades” de Google eren satisfactòries, el cas es podria tancar a la primavera. Però si no, aleshores s’enviaria un plec de càrrecs a l’empresa per comunicar formalment les acusacions en contra.

Nova demanda, ara per la utilització d’imatges

A banda, El Centre d’Indústria de la Imatge (CEPIC), amb el recolzament de diverses organitzacions europees, ha presentat una denúncia davant la Comissió Europea contra el servei de Google de cerca d’imatges per utilitzar fotografies de tercers. Més concretament, assegura que l’empresa empra les obres originals de proveïdors d’imatges per diversificar el trànsit als seus propis serveis sense informar adequadament als usuaris sobre l’origen de les imatges.

Font: Efe