Les associacions d’editors de diaris, revistes i llibres han reclamat en un manifest conjunt l’aplicació de l’IVA zero per a aquestes publicacions, tant en format imprès com digital, amb l’objectiu de contribuir a fer la lectura “més accessible”.

El document ja ha estat enviat al Govern espanyol perquè “faci seva” la proposta i la recolzi davant la Comissió Europea. Amb el títol de Per llegir més, IVA zero, el manifest s’ha fet públic aprofitant el termini obert fins al 31 de maig per la CE perquè els països membres proposin iniciatives excepcionals d’homologació, reducció i exempció d’IVA.

Els firmants argumenten que els 27 membres de la Unió Europea apliquen diferents tipus d’IVA a llibres, diaris i revistes impreses i digitals que creen “desigualtats”, cosa que no contribueix a acostar els ciutadans a la lectura. “El foment de la lectura i de la cultura escrita és el més important valor afegit per atots els ciutadans europeus”, asseguren els editors.

A més, subratllen que si impulsar la lectura és “una política encertada” a Europa, fomentar-la a l’Estat espanyol suposa una “apressant obligació”.

Els signants del manifest afegeixen que la supressió de l’IVA repercutiria no només en el consum de publicacions, sinó també en una rebaixa del seu preu.

El document ha estat impulsat per l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE), l’Associació de Revistes d’Informació (ARI) i la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE). També l’han subscrit la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL), la Federació d’Associacions Nacionals de Distribuïdors d’Editors (FANDE) i l’Associació Col·legial d’Escriptors (ACE).