L’Agrupació de Teleespectadors i Radiooients (ATR) i l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) han criticat que el Congrés hagi rebutjat la proposta d’adscriure el futur Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA) dins la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT). Segons ambdues organitzacions, s’ha perdut una “gran oportunitat” per engegar aquest organisme, encara que esperen que en el Senat es reprenguin les esmenes per reparar-ho.

ERC era l’única formació política que havia registrat una sèrie d’esmenes a la Llei d’Economia Sostenible en les quals es plantejava la convergència de què el regulador estatal s’integrés dins de la CMT, amb seu a Barcelona, però finalment van ser rebutjades per la comissió d’economia i hisenda del Congrés.

El president de l’ATR, José Luis Colás, ha advertit que la CMT va xifrar en 34 milions la creació del Consell, un import que considera “massa car” donada la crisi econòmica. Segons el seu parer, el CEMA no crearà perquè “no hi ha diners” i al Congrés no s’ha recolzat la proposta d’Esquerra.

Amb tot, Colás subratlla que és “absolutament necessari” que es creï el CEMA per a la protecció dels ciutadans, especialment dels més petits, davant la possible retransmissió de programes “ofensius” en horari infantil.

Per la seva banda, el president de l’AUC, Alejandro Perales, defensa l’oportunitat de crear el CEMA dins de la CMT, però com un òrgan independent, compartint infraestructures i el president. Perales també destaca que ni el codi d’autorregulació de les cadenes de televisió, ni el Ministeri d’Indústria, que controlen la programació en horari infantil, permeten “la vigilància i control total del sector”.

La decisió, en mans del Govern

Quan es va debatre la Llei audiovisual, tant el grup d’ERC-IU-ICV com el del PP ja van defensar que el CEMA tingués un perfil més tècnic adscrit a la CMT, mentre que el PSOE va insistir en què fos un organisme autònom amb els seus membres escollits pel Parlament. Finalment es va adscriure l’òrgan regulador al Ministeri de la Presidència, que segons la normativa audiovisual ha de ser qui determini com es conforma el Consell.

Amb tot, els Pressupostos Generals del 2011 no contemplen cap partida per al CEMA, i mentrestant les seves funcions de registre s’estan exercint transitòriament des de Barcelona per part de la CMT.